MOUNTAIN FILM SUMMIT 2024. Odjeci prvog izdanja festivala planinskog filma u Parku prirode Blidinje

U "hercegovačkim Alpama" bljesnuli filmski kadrovi planina Europe, Azije i Amerike

20.08.2024.
u 15:24

Pobjednica festivala u kategoriji najboljeg filma je Aida Starčević iz BiH. U kategoriji najboljeg bh. filma pobjednik je Nikica Čerkez, a nagrada za najbolji reel film pripala je Barbari Grgić iz Hrvatske

Planinarski dom u Masnoj Luci u vlasništvu Planinarskog društva Pločno u Parku prirode Blidinje udomio je organizatore, filmske autore i goste prvog izdanja Mountain Film Summita, festivala planinskog filma. Tijekom dviju festivalskih večeri prikazani su filmovi o temi planine iz BiH, Hrvatske, SAD-a, Francuske, Italije, Austrije, Švicarske, Portugala i Indije. Na natječaj ovog festivala bilo je prijavljeno oko 350 filmova iz gotovo čitavog svijeta, a u službenu konkurenciju plasiralo se najviše filmova autora iz BiH, jer su organizatori odlučili prvenstvo dati domaćim filmskim autorima, te sedam filmova iz drugih država.

Pobjednica ovog festivala u kategoriji najboljeg filma po ocjeni žirija je Aida Starčević iz BiH, redateljica filma "Aklimatizacija je majka svih uspona". Njoj je pripala i prva nagrada publike, tako je publika potvrdila ocjenu žirija. U kategoriji najboljeg bosanskohercegovačkog filma pobjednik je Nikica Čerkez, redatelj filma "Castling", a nagrada za najbolji reel film pripala je Barbari Grgić iz Hrvatske za film "Čvrsnica Pločno, najviši vrh Hercegovine".

Prikazano je više zanimljivih filmova u off-programu, među kojima je bio i film "Kuća s crvenim krovom", koji je 1977. godine snimio širokobriješki prosvjetni djelatnik Jozo Ćavar, a govori o pokrivanju prve vikendice crvenim crijepom na prostoru Parka prirode Blidinje. Prikazani su i filmovi domaćih autora čiji filmovi imaju poveznicu s planinom. U off-programu prezentirani su Mosor Film Festival, splitski festival planinskog filma, i PLAF, revija planinskog filma u Đakovu.

Tako je između Dalmacije, Hercegovine i Slavonije stvorena suradnja vezana planinskim filmom.

- Tako će sljedeće godina na Mosor Film Festivalu biti prikazan izbor s prvog izdanja planinskog filma u Masnoj Luci – rekao nam je Tomislav Ćavar, povjesničar umjetnosti i nagrađivani filmski autor, koji je s Danijelom i Markom Mikulićem Mašijom, novinarom i snimateljem HTV-a, organizirao Mountain Film Summit u "hercegovačkim Alpama", kako mnogi vole zvati Park prirode Blidinje.

Filmovi u off-programu održavani su u samom planinarskom domu, a filmska ostvarenja iz natjecateljskog programa na platou ispred doma pod zvijezdama i mjesečinom pred oko 500 gledatelja.

Mnogi od njih sjedili su na balama sijena. Dva festivalska dana protekla su u opuštenom ozračju u idiličnom ambijentu. I oni najmlađi došli su na svoje.

Imali su prigodu vidjeti zanimljiv crtić te sudjelovati u zanimljivim igrama u organizaciji Ljetnog kampa Zelenkapica. Upriličeno je i planinarenje na vidikovac na Čvrsnici, a održana je i panel-rasprava o mogućnostima kulturnog turizma u Parku prirode Blidinje.

- Mountain Film Summit želi postati tradicionalni festival u Parku prirode Blidinje. Želimo razviti svijest kod mladih o održivom životu i o poštivanju prirode te otvoriti nove perspektive doživljaja prirodnih ljepota - kazao nam je Tomislav Ćavar.

Organizatori ističu kako ovaj festival nije samo kulturni događaj, već i prilika za podizanje svijesti o važnosti planinskih područja te poticanje ljubavi prema prirodi i aktivnom životu. Ideja je došla iz želje da se u Parku prirode Blidinje, osim gastronomskih, ponude i kulturni sadržaji. Tomislav Ćavar, Danijela i Marko Mikulić Mašija festival planinskog filma vide kao svojevrsnu promociju planinskih područja, ljepote planine i mogućnosti za aktivnosti na otvorenom.

Vjeruju da se i tako može dodatno potaknuli kulturni turizam i svjestan odnos prema prirodi. Naglašavaju i to da festival može biti i prilika za povezivanje ljudi sličnih interesa, stvaranje zajednice zaljubljenika u planine, razmjenu iskustava i ideja te poticanje suradnje na projektima vezanim uz planinarenje, planinske sportove i planinski film.

Nakon projekcija i dodjela festivalskih nagrada upriličen je after-party u živopisnoj Masnoj Luci uz nastup širokobriješkog benda Juka i Galići te Hills Pretty Guys iz Posušja. Brojni gosti i posjetitelji bili su više nego oduševljeni i najavili dolazak i na sljedeća izdanja festivala planinskog filma u "hercegovačkim Alpama".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?