slatka italija

Prefini cannoli s pistacijom i kremastim punjenjem

Amirali Mirhashemian/Unsplash
11.11.2024.
u 14:10

Cannoli s pistacijama imaju hrskavu koricu, kremasto punjenje od mascarponea i fini sloj bijele čokolade i pistacija. Idealni su za ljubitelje talijanskih slastica!

Lasagne, pizza i rižoto možda su najpoznatija talijanska jela, ali talijanska slastičarska tradicija ni najmanje ne zaostaje za onom francuskom. Tijekom 17. stoljeća u Italiji samostani su zapravo bili najpoznatije "slastičarnice", a redovnice su kroz rešetkaste prozore prodavale svoje prefine kolače i poslastice. U vrijeme kad su mnogi recepti bili izgubljeni u mračnom srednjem vijeku, redovnice su čuvale slatke tajne, a mnoge od najpoznatijih slastica koje danas poznajemo potječu upravo iz tih kuhinja. Jedna od takvih, slatkih talijanskih tajni, svakako su i cannoli, neodoljiv hrskav i kremast desert koji dolazi u brojnim kombinacijama okusa i dodataka!

Mascarpone ili ricotta, pitanje je sad?
Cannoli su izvorno nastali na Siciliji, a sastoje se od hrskavog tuljca punjenog finom kremom od ricotte i/ili mascarponea. Sicilijanski cannoli najčešće se pune kremom od ricotte, ali u ovom ćemo receptu koristiti jednostavniju kremu od mascarponea. Ovi su cannoli najbolji isti dan kada su pripremljeni jer su tada najhrskaviji i najukusniji.

SASTOJCI

  • brašno 1 šalica
  • šećer 1,50 žlica
  • sol 0,12 žličica
  • maslac 2 žlica
  • bijelo vino 0,25 šalica
  • žumanjak 1 kom
  • suncokretovo ulje
  • mascarpone 225 g
  • vrhnje za šlag 0,50 šalica
  • šećer u prahu 1 šalica
  • ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • bijela čokolada 0,33 šalica
  • pistacije 0,50 šalica

POSTUPAK

  • Stavi brašno, šećer, sol i maslac u posudu procesora i miksaj oko 15 sekundi.
  • Dodaj suho bijelo vino i žumanjak te pulsiraj još minutu dok ne dobiješ mrvičasto tijesto.
  • Premjesti tijesto na čistu površinu i mijesi ga 5 minuta.
  • Pokrij tijesto prozirnom folijom i ostavi ga da odmara 1 sat.
  • Razvaljaj tijesto na debljinu otprilike 3 mm, u traku širine oko 12 cm.
  • Pomoću okruglog kalupa promjera 7-8 cm izreži 8 krugova tijesta.
  • U dubokoj tavi zagrij ulje na 175°C. Kalupe za cannole lagano premaži uljem.
  • Oblikuj tuljce za cannole.
  • Omotaj svaki krug tijesta oko kalupa i čvrsto pritisni rubove da se zalijepe.
  • Prži tuljce u serijama, po 3-4 minute, odnosno dok ne postanu zlatno smeđi.
  • Stavi tuljce na rešetku da se ocijede i ohlade, zatim ih pažljivo skini s kalupa.
  • U zdjeli pomiješaj mascarpone, slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju te miksaj dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
  • Komadiće bijele čokolade rastopi u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 15 sekundi, miješajući između svakog intervala.
  • Čokoladu možeš rastopiti i na pari.
  • Umoči oba kraja svakog tuljca u rastopljenu čokoladu, zatim ih uvaljaj u nasjeckane pistacije i ostavi da se stvrdne 10 minuta. Napuni slastičarsku vrećicu kremom od mascarponea i napuni svaki tuljac.  
  • Za dodatni efekt, pospi još pistacija i malo šećera u prahu prije posluživanja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije