Datulje imaju sladak okus karamele i teksturu koja se žvače. Ovi plodovi su bogati mnogim vitaminima i hranjivim tvarima. Datulje sadrže mnogo kalija koji pomaže u kontroli rada srca, disanja i rada mišića. Vitamin B, poput pantotenske kiseline pomaže u upravljanju metaboličkim procesima što je organizmu korisno za borbu protiv umora i iscrpljenosti.
Visok sadržaj vlakana pomaže osjećaju sitosti. Postoji mnogo vrsta datulja, a jedne od njih su Medjool datulje koje se uzgajaju u toplim klimama diljem svijeta. Inače, datulje su dostupne u većini trgovina i lako ih je uključiti u svoju prehranu. Izvrsne su kao međuobrok, a njihova prirodna slatkoća čini ih dobrom zamjenom za šećer u kuhinji, piše webmd.com, prenosi portal Mirovina.hr.
Studije pokazuju da mogu stimulirati imunološki sustav, smanjiti upalu, spriječiti oštećenje DNK i poboljšati regulaciju hormona. Slatkiši često imaju malu nutritivnu vrijednost i krcati su ‘praznim kalorijama’ iz šećera i masti, a visok sadržaj vlakana u Medjool datuljama pomaže osjećaju sitosti, što je korisno za kontroliranje težine.
Vlakna u datuljama snižavaju loš kolesterol i sprječavaju njegovu apsorpciju u krvotok što sprječava nakupljanje masnih naslaga kolesterola u arterijama i tako smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim toga, datulje su dobre za kontrolu razine šećera u krvi i smanjenje krvnog tlaka. Istraživanja pokazuju da antioksidansi u Medjool datuljama mogu smanjiti trigliceride, masnoću koja se nalazi u krvi. Kalij, esencijalni mineral koji je u datuljama pomaže u kontroli rada srca, disanja i rada mišića. Inače, niske razine kalija mogu uzrokovati slabost mišića, umor i nepravilan ili oslabljen rad srca.