Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamata američkog Feda

Rast burzi
25.08.2024.
u 08:38

Na svjetskim su burzama cijene dionica snažno porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je gotovo sigurno da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, što bi trebalo podržati rast gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 41.175 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 posto, na 5.634 boda, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 17.877 bodova.

Snažan rast indeksa drugi tjedan zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici u rujnu smanjiti ključne kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Inflacija u SAD-u popušta iz mjeseca u mjesec, rast gospodarstva se postupno usporava, a tržište rada, pokazali su posljednji podaci, nije tako snažno kao što se mislilo.

Po svemu sudeći, ulagači su konačno dočekali ono što su čekali cijele godine.

To je naznačio i predsjednik Feda Jerome Powell u svom govoru u petak na tradicionalnom skupu središnjih bankara u Jackson Holeu.

„Došlo je vrijeme za prilagodbu monetarne politike”, kazao je Powell.

„Inflacija znatno pada. Tržište rada nije više pregrijano"

„Inflacija znatno pada. Tržište rada nije više pregrijano, a ukupni uvjeti su manje zategnuti od onih prije pandemije. Nabavni lanci su se normalizirali”, kazao je Powell.

Ulagači su sada gotovo sasvim sigurni da će Fed u rujnu smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova. Neki su i optimističniji, pa smatraju da je moguć rez i za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

„Smjer puta je jasan, a vrijeme i tempo smanjenja kamata ovisit će o budućim makroekonomskim pokazateljima, daljnjim izgledima i mogućim rizicima”, poručio je Powell.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 8.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,7 posto, na 18.633 boda, a pariški CAC 1,7 posto, na 7.577 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije