ISTANBUL

Turska otvorila istragu o ubojstvu turske aktivistkinje na Zapadnoj obali

13.09.2024.
u 14:39

Turska je otvorila istragu o ubojstvu američko-turske aktivistkinje na prošlotjednom prosvjedu protiv izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, čiji je lijes u petak stigao u Tursku.

"Otvorili smo istragu o odgovornima za ubojstvo i mučeništvo naše sestre Aysenur Ezgi Eygi", rekao je u četvrtak turski ministar pravosuđa Yilmaz Tunc, prenijela je državna novinska agencija Anadolija.

Ankara planira zatražiti da Interpol izda međunarodne uhidbene naloge za odgovornima za njezino ubojstvo, dodao je. 

Eygi je ubijena tijekom prosvjeda na Zapadnoj obali prošli tjedan. Izraelske vlasti priznale su da su je ustrijelili pripadnici izraelskih oružanih snaga, ali "neizravno i nenamjerno".

SAD i UN su prosvjedovali, zatraživši istragu incidenta.

Zapovjednici izraelskih obrambenih snaga proveli su istragu o incidentu, priopćila je u utorak izraelska vojska.

"Istraga je pokazala da je vrlo vjerojatno da je pogođena neizravno i nenamjerno vatrom IDF-a koja nije bila usmjerena na nju, već na ključnog poticatelja nereda", objavila je vojska, a prenio Reuters.

"Incident se dogodio tijekom nasilnih nereda u kojima su deseci osumnjičenih Palestinaca palili gume i bacali kamenje prema snagama sigurnosti u Beiti", dodala je vojska i izrazila "duboko žaljenje" zbog smrti te žene. 

Eygino tijelo prebačeno je u petak zrakoplovom u Tursku i bit će pokopano u subotu nakon obdukcije, po Anadoliji.

Lijes je bio službeno dočekan na zračnoj luci u Izmiru. Bio je prekriven turskom zastavom i nosili su ga turski policajci, po Anadolijinoj snimci. 

Eygi (26) je zadobila po život opasne ozljede glave i u bolnici je proglašena mrtvom, po ministarstvu zdravlja u Ramali.

Prosvjedovala je protiv izraelskog naselja u blizini palestinskog sela Beite. Izraelska naselja smatraju se po međunarodnom pravu ilegalnima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije