BEZ PREGOVORA S REŽIMOM

Von der Leyen: Europska unija će talibane ocjenjivati prema njihovim djelima, a ne riječima

Ursula von der Leyen
21.08.2021.
u 19:35

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen boravila je danas u Španjolskoj gdje je posjetila izbjeglički centar u Madridu u kojem su smješteni prvi državljani Afganistana koji su evakuirani iz Kabula.

U Španjolsku su stigli državljani Afganistana koji su u toj državi obavljali poslove u institucijama Europske unije. Tim povodom, privremeni smještaj u Madridu posjetili su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, premijer Španjolske Pedro Sanchez kao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Predsjednica Europske komisije obratila se medijima te je priopćila kako je dužnost svih zemalja da koordiniraju dolazak Afganistanaca koji su radili za Europsku uniju kao i da planiraju evakuaciju njihovih obitelji iz Kabula.

"Najvažnija stvar u ovom trenutku dok traje kriza u Kabulu jeste osiguranje pomoći svima kojima je ona potrebna. To je naša moralna obveza", ističe Von der Leyen.

Von der Leyen je također istaknula kako Europska komisija planira odobravanje dodatnih sredstava za humanitarnu pomoć Afganistancima te da je do sada osigurano skoro 57 milijuna eura pomoći.

"I dalje ćemo podržavati nevladine organizacije koje nastavljaju s radom u Afganistanu. Isto tako, u ovom trenutku je veoma bitno da svim Afganistancima koji žele doći u EU osiguramo siguran i legalan prelazak granice. Pozivam sve zemlje koje su sudjelovale u misijama u Afganistanu da pronađu sredstva i adekvatne smještaje te da smjeste građane koji ne žele više ostati u Kabulu", naglasila je predsjednica Europske komisije.

Osim toga, osvrnula se i na talibane i njihove najave o tome kako će vlast u Afganistanu izgledati u budućnosti.

"Situacija je nepredvidiva i vidimo da talibani preuzimaju zemlju. Čuli smo da će žene i dalje imati slobodu, ali u sklopu islamskih zakona šta god to značilo. Međutim, isto tako možemo vidjeti da se i pored toga progone brojni ljudi koji nemaju isto mišljenja kao talibani te da se žene vraćaju s radnih mjesta", naglašava.

Na pitanje hoće li Europska unija pregovarati s talibanima, von der Leyen je istaknula kako nikakvo priznanje kao i pregovori s talibanima ne dolaze u obzir.

"Nijedan euro ne može ići režimu koji osporava prava žena, njihovu slobodu. Čuli smo riječi talibana, ali ćemo ih ocjenjivati prema njihovim djelima", naglasila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije