Povišena tjelesna temperatura, proljev i povraćanje najčešći su simptomi

Ambulante diljem BiH pune, pacijenti s crijevnim virozama, prehladama

16.09.2024.
u 21:28

Povišena tjelesna temperatura, proljev i povraćanje najčešći su simptomi koji u posljednje vrijeme muče bh. građane, zbog čega su vrlo često primorani tražiti liječničku pomoć, piše Večernji list BiH.

Vrijeme trajanja

Voditeljica Odjela za obiteljsku medicinu Doma zdravlja Mostar dr. Edita Černy Obrdalj potvrdila je za Večernji list da je povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog crijevnih viroza, ali da situacija nije alarmantna, nego uobičajena za ovo doba godine. - Važno je naglasiti kako ove viroze ne traju dugo, ali u slučaju kada dođe do infekcije, važno je hidrirati se, piti dosta tekućine. Čajevi, uz vodu, su dobri, samo je važno da nisu zaslađeni jer šećer još više pogoršava proljev.

Također su dobri, primjerice, rehidracijski pripravci za nadoknadu minerala, koji se mogu kupiti u ljekarnama. Ako je bolest praćena i povraćanjem, onda je važno uzimati tekućinu u manjim gutljajima te se obratiti liječniku za pomoć kako bi se navrijeme reagiralo jer gubitak tekućine iz organizma tada je veći. Ako su simptomi blagi i ako temperatura ne ide iznad 38 ili 39 stupnjeva te ako pacijent ima manje od šest stolica dnevno, onda se to može liječiti nekoliko dana doma, a ako se simptomi pogoršavaju, pacijentima savjetujem da se jave liječniku - kazala je dr. Černy Obrdalj ističući kako crijevna viroza prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja zdravstvene posljedice. Prema riječima dr. Černy Obrdalj, kada dođe do promjene vremena i zahladnjenja, vrlo vjerojatno će doći do povećanog broja djece u školama i vrtićima s respiratornim infekcijama.

- Kada počnu sezone određenih viroza, teško ih je izbjeći jer dolazi hladnije vrijeme, kada puno vremena provodimo u zatvorenom prostoru - objasnila nam je sugovornica ističući kako posebno treba biti oprezan kada je riječ o djeci i kroničnim bolesnicima, a kada smo je upitali za preventivne mjere, rekla je: - Jačanje imuniteta unošenjem dovoljno vitamina i minerala raznovrsnom prehranom i suplementima zaključila je dr. Černy Obrdalj.

Posljedice zahladnjenja

I u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije ovih se dana javljaju građani zbog povraćanja, proljeva i povišene temperature. Najčešći uzročnik su viroze, odnosno enteroviroze koje su, prema riječima dr. Nejre Jonuz-Gušić, specijalistice urgentne medicine, uobičajene tijekom ljetnih mjeseci i u razdoblju prelaska iz ljeta u jesen. Kod svih viroza osnova prevencije je, ističe liječnica, higijena, a što se odnosi na pranje ruku, lica, voća i povrća koje konzumirate te redovito čišćenje prostora i površina u kojima boravite. Liječnici ističu kako ne postoje specifični lijekovi za liječenje ovih infekcija, već samo simptomatska terapija koja može ublažiti tegobe i ubrzati vrijeme ozdravljenja. Važan uvjet za brz oporavak je i odmor te se ne treba izlagati većim fizičkim naporima. Iako je većina populacije s olakšanjem dočekala zahladnjenje, prema riječima Jonuz-Gušić, ovo vrijeme ne godi svima. - Promjene vremena najteže podnose oni s neurološkim oboljenjima jer osjećaju vrtoglavicu, trnjenje, nesigurnost pri hodu, a loše se osjećaju i kardiovaskularni bolesnici te oni s respiratornim tegobama. Savjet je redovito uzimati terapiju, priuštiti sebi dovoljno odmora, zdravo se hraniti, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja ništa ne raditi na svoju ruku, nego otići liječniku - kazala je za Faktor Jonuz-Gušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije