MUP HNŽ

Apel građanima: Nemojte paliti vatru na otvorenom

policija bih
Ilustracija
02.08.2024.
u 16:28

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a uputilo je u petak apel građanima da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenom području s obzirom na to da je u posljednje vrijeme evidentiran povećan broj požara pri čemu je utvrđeno da je značajan broj istih nastao posljedicom ljudske faktora – nepropisnog obavljanja radnji (loženja vatre na otvorenom, spaljivanje korova, suhe trave, raznih otpada i dr.).

Uslijed visokih temperatura i toplotnog udara koji je zadesio područje HNŽ-a, nedostatka padavina, izuzetno suhog raslinja, potreban je minimalan izvor toplote da u relativno kratkom razdoblju izazove požar širih razmjera koji potencijalno predstavlja ugrozu kako za imovinu, prirodne resurse tako i za ljudske živote, kažu iz MUP-a.

Dodaju i da je unatoč preventivnim aktivnostima koje provode policijski službenici Uprave policije MUP-a HNŽ-a samostalno, ili u suradnji sa drugim tijelima, teško održati neprekidnu operativnu pokrivenost nad cijelim teritorijem županije.

Uz to, podsjećaju da je prema odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu svaki građanin koji primijeti požar dužan isti ugasiti ukoliko to može učiniti bez opasnosti za sebe i druge, a ukoliko prednje nije moguće, dužan je o požaru odmah obavijestiti najbližu vatrogasnu jedinicu (pozivom na broj 123) ili operativni centar civilne zaštite, odnosno policiju.

"S tim u vezi, MUP HNŽ-a ujedno upozorava na odredbe Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine koji ozbiljno inkriminira radnje izazivanja šumskih požara i generalno radnju izazivanja požara koji dovode do opasnosti za život ljudi i imovinu većeg opsega, te ohrabruje građane da u slučaju uočavanja ili saznanja za ovakva činjenja isto prijave pozivom na broj 122", stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?