Počinje serijska proizvodnja bh. drona

"BH Dron" koristit će se u geodeziji, spasilačkim službama, poljoprivredi, turizmu...

dron - bespilotna letjelica
05.10.2024.
u 08:48

Osnovne odlike i prednosti BH Drona su veliki polumjer kod kontrole drona, lakoća prilikom upravljanja, lociranje s velike udaljenosti, dugotrajan let, noćne (termalne) i dnevne kamere.

Na sajmu ZEPS prezentiran je novi brend pod nazivom "BH Dron". Radi se o dronu najviših svjetskih tehnoloških performansi, raspona krila 3 m, s mogućnošću vertikalnog polijetanja. Iza ovog projekta stoji Centar za tehničko-tehnološko ispitivanje Sarajevo (CTTI). Predstavljena su dva tipa dronova koji će se uskoro početi proizvoditi u BiH.

Dronovi su isključivo namijenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu. - Nakon nekoliko godina pregovora i analiza o tome što je najpotrebnije na našem tržištu po pitanju dronova, uspješno smo završili prvi dio, a to je licenciranje i potpisivanje ugovora o proizvodnji. Ono što posebno treba izdvojiti je i to da su ovi dronovi u samom vrhu svjetske tehnologije iz ove oblasti. Već smo ostvarili kontakt sa svim relevantnim institucijama iz oblasti proizvodnje dronova, kontrole, upravljanja i edukacije - riječi su direktora CTTI-ja Asima Hadžića.

"BH Dron" imat će veoma široku upotrebu u geodeziji, spasilačkim službama, poljoprivredi, turizmu i drugim oblastima. Osnovne odlike i prednosti BH Drona su veliki polumjer kod kontrole drona, lakoća prilikom upravljanja, lociranje s velike udaljenosti, dugotrajan let, noćne (termalne) i dnevne kamere. "BH Dron" s krilima – Tayan također ima veliku prednost zato što koristi kombinirano krila i propelere.

Donedavno je ovakvim dronovima trebala poletno-sletna staza. - Naš dron posjeduje vertikalni uzgon, tj. polijeće vertikalno i za polijetanje mu treba vrlo malo prostora - ističe Hadžić, prenosi Indikator.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije