Stranačko preslagivanje i pozicioniranje za izbornu jesen uvelike traju, a partneri i koalicije mijenjaju se ovisno o interesu i odnosu snaga u pojedinim mjestima

Bošnjaci za lokalne izbore fokusirani na Sarajevo, Srbi na Banju Luku, a Hrvati na Mostar i središnju Bosnu

storyeditor/2024-06-26/izbori_eu.jpg
30.06.2024.
u 17:45

Iako je do lokalnih izbora ostalo još više od tri mjeseca, već se naziru koalicije i savezi. Još se jednom potvrđuje da na lokalnim izborima, za razliku od općih, stranke mijenjaju partnere i koalicije ovisno o interesu i odnosu snaga u pojedinim gradovima i općinama.

Plan vodećih stranaka
Nacionalne podjele bit će vidljive i na ovim izborima pa je očito kako će se stranke nadmetati unutar svojih nacionalnih politika, dok će u nacionalno mješovitim općinama i gradovima to i ovaj put biti popis pučanstva. Vodeće stranke u sva tri naroda uglavnom idu samostalno na izbore pa će tako vladajući SNSD u Republici Srpskoj imati svoje kandidate za načelnike i gradonačelnika u gotovo svim općinama i gradovima. Negdje je najavljeno da će imati potporu koalicijskih partnera s entitetske razine, dok ima slučajeva i da će te stranke isticati svoje kandidate te se tako izravno boriti protiv SNSD-a. Mali su izgledi i za jedinstven nastup oporbenih srpskih stranaka, iako je i njima jasno da samo sa zajedničkim kandidatima mogu preuzeti vlast u nekim lokalnim sredinama u RS-u. Glavna bitka u RS-u vodit će se za Banju Luku, Bijeljinu, Trebinje i Istočno Sarajevo. Još je upitno hoće li i u kojim od tih gradova najveće oporbene stranke sudjelovati zajedno. Evidentno je tek kako će u Srebrenici bitka za načelnika zapravo biti prebrojavanje Bošnjaka i Srba. Nakon mnogo svađa i teških riječi bošnjačke stranke odlučile su u ovoj općini podržati zajedničkog kandidata za načelnika. Tu je čak morala intervenirati i Islamska zajednica BiH jer je reis Husein Kavazović pozvao bošnjačke političare "na razum". Mnogo zanimljiviji lokalni izbori bit će u Federaciji BiH. Među Hrvatima, kao i prethodnih lokalnih izbora, postoji značajna pluralizacija, što samo potvrđuje da je temeljni politički problem ovog naroda majorizacija. Na državnoj i federalnoj razini prijeti im preglasavanje i zato se Hrvati u pravilu drže zajedno na tim izborima. Međutim, na lokalnoj razini, poglavito tamo gdje su u većini, Hrvati biraju između više političkih opcija. Tako će i ovaj put HDZ BiH imati jaku konkurenciju u Hercegbosanskoj županiji, gdje zajednički nastupaju HNP i HDZ 1990., a izvjesno je da će vodeća hrvatska stranka imati političkog suparnika i u Žepču, gdje je Ivo Tadić nakon napuštanja HDZ-a utemeljio novu stranku. Za Hrvate je važno da zadrže politički utjecaj u središnjoj Bosni. Nije tajna da je za HDZ BiH važno i da u Mostaru pokaže političku snagu, a činjenica da je u proteklom mandatu ostvaren vidljiv napredak u poboljšanju kvalitete života u gradu vodećoj hrvatskoj stranci daje za pravo da očekuje ponovno dobar rezultat. Za očekivati je da ovaj put neće biti pokušaja izbornog inženjeringa i da će Mostar uistinu dobiti vlast kakvu građani najvećeg hercegovačkog grada žele. Osim HDZ-a, na izbore će samostalno i neke druge hrvatske stranke, dok su se bošnjačke okupile oko tri različite koalicije. Jednu predvodi SDA, drugu "trojka", a treću DF.

Kampanja i buduće pozicije
Bošnjačke stranke će pravu bitku za prevlast voditi u Sarajevu. Budući da je izvjesno kako SDA može očekivati najveći broj načelničkih i gradonačelničkih pozicija u većinski bošnjačkim područjima, a da je pobjeda SDP-a u Tuzli ponovno neupitna, sve su oči uprte u Sarajevo te donekle u Zenicu i Bihać. Koliko im je bitna "bitka za Sarajevo", najbolje svjedoči podatak da su i SDA i "trojka" progutali neke gorke pilule kako bi sebi osigurali što bolju startnu poziciju pred izbore. SDA je, uz svog vjernog "partnera" DF, izišao u susret Stranci za BiH, najavljujući podršku njihovim kandidatima u dvjema općinama, Novom Sarajevu i Novom Gradu. Zauzvrat će SBiH, kao i DF, poduprijeti kandidate SDA za načelnike Ilidže, Vogošće, Hadžića i Trnova, dok će u Centru DF predložiti zajedničkog kandidata ovih triju stranaka. SDA je samo u Starom Gradu ostao bez potpore DF-a jer će tamo ova stranka stati uz kandidata "trojke", što opet pokazuje koliko su labilni i promjenjivi svi politički savezi u BiH. U svakom slučaju, pobjednik u Sarajevu imat će i bolju startnu poziciju pred opće izbore 2026. godine i nastavak političke borbe na višim razinama vlasti. Nažalost, prečesti izbori i duge kampanje izravno, i to vrlo negativno utječu na sve političke procese i funkcioniranje vlasti u BiH. Sve druge stvari polako padaju u drugi plan i sva politička energija i pozornost okreću se prema lokalnim izborima iako je njihovo održavanje najavljeno tek za 6. listopada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?