podrška

Delegacija EU spremna podržati vlasti BiH u svim reformama

03.02.2020.
u 17:19

Šef Delegacije EU u BiH i posebni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se danas s članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojim bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa europskim standardima.

- Očekujemo da se lokalni izbori neometano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda - kaže se u pisanoj izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH nakon sastanka s Predsjedništvom BiH.

EU i dalje ističe da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Europu.

- Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obveze članstva u EU. Uoči summita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale iskoristitipriliku i pokazati spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Europu - naglašava se u izjavi Delegacije EU i posebnog predstavnika EU u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije