Dvije porcije ovog popularnog voća dnevno čine čuda za kolesterol

26.06.2024.
u 16:32

Nakupljanje masnih naslaga može dovesti do koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara - ali postoji jedno uobičajeno voće koje vam može pomoći u održavanju razine kolesterola pod kontrolom 

Suprotno uvriježenom mišljenju, trebamo nešto kolesterola da bismo bili zdravi.

Takozvani ‘dobar kolesterol’ pomaže našem tijelu da pravilno funkcionira, ali prekomjerne razine ‘lošeg kolesterola’ i drugih tvari mogu dovesti do stvaranja plakova u arterijama, povećavajući rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, srčani i moždani udar, prenosi Mirror.

Nezdrava prehrana može dovesti do stvaranja ove beskorisne vrste masnoće u krvi u našem tijelu. Kolesterol se proizvodi u jetri, a također može ući u krvotok nakon konzumacije hrane s visokim udjelom zasićenih masti, poput janjetine, svinjetine, govedine i peradi s kožom. Ova vrsta masti također se nalazi u punomasnom mlijeku, kao i mliječnim proizvodima dobivenim od njih kao što su maslac, sir i sladoled. Zasićene masti se nalaze čak i u palminom i kokosovom ulju.

Ali jeste li znali da neke namirnice zapravo mogu smanjiti kolesterol?

“Jabuke su nutritivno bogato voće koje sadrži deset posto vašeg dnevnog unosa vitamina C, uz bakar, vitamin K i vitamin E. Jedna jabuka na dan izvrsna je navika za zdravo srce jer ne samo da pektin (vrsta topivih vlakana) pomaže u snižavanju kolesterola, već su polifenoli u voću povezani s nižim krvnim tlakom i smanjenim rizikom od moždanog udara”, objasnila je nutricionistica Eli Brecher.

To je potkrijepljeno istraživanjem objavljenim prije četiri godine. Istraživanje je pokazalo da jedenje dvije jabuke dnevno može znatno smanjiti razinu kolesterola.

Studija je pokazala da 40 sudionika jede par jabuka svaki dan tijekom dva mjeseca – i pokazalo se da im pomaže smanjiti razinu kolesterola.

Istraživači su također otkrili da ljudi imaju zdravije, opuštenije krvne žile nakon svakodnevnog konzumiranja jabuka, što proizvodi sličan učinak kao i druga hrana koja sadrži prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije