Dvije prosječne plaće iz RH obitelji koja živi u BiH mogu osigurati poprilično lagodan život...

euri, plaća, novac
Faire Mobilität, ilustracija
04.08.2024.
u 19:46

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj gotovo je dvostruko veća od prosječne plaće u Bosni i Hercegovini, zbog čega ne čudi što se sve veći broj stanovnika ove zemlje odlučuje za rad u susjednoj zemlji.

Posao u Hrvatskoj
Činjenica da Bosna i Hercegovina s Hrvatskom dijeli čak 1011 kilometara kopnene granice umnogome olakšava jer veliki broj onih koji posao traže u Hrvatskoj, a žive u pograničnim mjestima ne mora mijenjati adresu stanovanja s obzirom na to da im je do posla u susjednoj zemlji svega nekoliko minuta vožnje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 1323 eura (2579 konvertibilnih maraka, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno više za 17,9 posto, a realno za 13,7 posto. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je za sindikalnu potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za četveročlanu obitelj potrebno izdvojiti oko 3000 KM, jasno je da dvije prosječne plaće iz Republike Hrvatske obitelji koja živi u Bosni i Hercegovini mogu osigurati poprilično lagodan život, za razliku od dvije prosječne plaće u BiH koje joj ne mogu pokriti ni sve osnovne troškove iz potrošačke košarice. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj ove godine u Republici Hrvatskoj isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, 2483 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 837 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini za travanj ove godine iznosila je 1374 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 posto, a realno je veći za 1,5 posto u odnosu na ožujak ove godine.

Prosječna plaća
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za travanj 2024. godine u odnosu na travanj 2023. godine nominalno je viša za 10,7 posto, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Za isto to razdoblje realni indeks bio je veći za 8,5 posto. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za travanj 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 1364 KM i nominalno je viša za 2,2 posto, a realno za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

- Analiza podataka prema djelatnostima u travnju 2024. u odnosu na ožujak 2024. godine pokazuje da je došlo do povećanja plaća u svim djelatnostima. Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti informacija i komunikacija - za 7,7 posto te financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja - za 6,3 posto, kao i djelatnosti vađenja ruda i kamena - za 4,1 posto - naveli su iz Federalnog zavoda za statistiku.

Inače, samo na sezonski rad u Republiku Hrvatsku ove su godine otišle stotine radnika iz BiH. Prema podacima MUP-a Republike Hrvatske, do kraja travnja u ovoj godini odobreno je zapošljavanje gotovo 73 tisuće radnika. Samo u travnju za radnike iz Bosne i Hercegovine izdano je oko četiri tisuće dozvola pa je ukupan broj za prva četiri mjeseca prešao 14 tisuća dozvola. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije