NEUM

Federalni inspektori u Neumu vrše pojačanu kontrolu pomorske plovidbe

02.08.2024.
u 19:00

Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Prvulović danas je u Neumu obišla federalne inspektore za sigurnost pomorske i riječne plovidbe koji po ovlasti direktorice obavljaju inspekcijski nadzor pomorske plovidbe u Neumskom akvatoriju.

- Čvrsto smo opredjeljeni intenzivirati aktivnosti kako bismo pozitivno djelovali na povećanje stupnja poštivanja propisa i unaprjeđenje stanja u svim oblastima naše nadležnosti, ravnomjerno na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine - izjavila je Prvulović.

U tom smislu, kako je dodala, učinjeni su dodatni napori da se reorganizacijom posla i ljudskih resursa kroz preraspodjelu radnog vremena osigura značajno prisustvo federalnih inspektora u Neumu u ljetnom periodu.

- Cijenili smo da je sigurnost kupača i sudionika u pomorskom prometu posebno ugrožena u vrijeme turističke sezone i to je jedan od ključnih razloga zbog kojih smo organizirali vršenje pojačanog inspekcijskog nadzora pomorske plovidbe. Kontrole naših inspektora se provode u skladu sa Zakonom o unutarnjoj i pomorskoj plovidbi - navela je Prvulović.

Težište nadzora, prema riječima glavnog federalnog prometnog inspektora Tomislava Mikulića, prije svega je na kontroli posjedovanja uvjerenja za upravljanje čamcima i vodenim skuterima, te kontroli utvrđivanja osposobljenosti za plovidbu čamcima, brodicama i drugim plovilima.

- Sva plovila na plovnom putu moraju ispunjavati sve zakonom propisane uvjete za plovidbu – biti osposobljena za plovidbu, registrirana kod nadležne kapetanije i periodično pregledana sukladno zakonu, a osobe koje upravljaju čamcima, brodicama i vodenim skuterima moraju imati uvjerenja o položenom ispitu za upravljanje plovilima - dodao je Mikulić.

Federalni inspektor Amer Zilić je rekao da je nakon četiri dana njihovog prisustva već evidentirano smanjenje broja prekršaja, što se izravno manifestira na povećanje sigurnosti kupača i sudionika u pomorskom prometu.  

Osim Federalnog saobraćajnog inspektorata, intenzivne nadzore u Neumu su tijekom srpnja provodili i federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori, s fokusom na kontrolu primjene Zakona o turističkoj djelatnosti, Zakona o fiskalnim sustavima i Zakona o unuarnjoj trgovini, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?