Uz visoke temperature, stanovnici BiH bore se s raznim napastima

Hercegovcima ovog ljeta muku zadali “turistički” insekti - stjenice

osip, ujed
Ilustracija
04.08.2024.
u 09:25

Diljem BiH sve je popularnije iznajmljivanje stana na dan, gdje u kratkom roku cirkulira veliki broj osoba iz raznih krajeva svijeta, čime se povećava mogućnost pojave stjenica

Razvojem turizma, što podrazumijeva i veću frekvenciju turista, Bosna i Hercegovina suočila se s neugodnom pojavom koja je prije mučila iznajmljivače u Hrvatskoj. Riječ je o pojavi stjenica, takozvanih turističkih insekata, piše Večernji list BiH.

Prošle su se godine s tim problemom suočili stanovnici Sarajeva, a posljednjih mjeseci muku zadaju Hercegovcima. Sve više stanovnika Hercegovine prijavljuje tu pojavu i traži rješenja. Iako je prije njihova pojava bila karakteristična za hotele, hostele i objekte slične vrste, u posljednje vrijeme jednaka opasnost od tih insekata vreba iz stanova i kuća. Naime, diljem BiH sve je popularnije iznajmljivanje stana na dan, gdje u kratkom roku cirkulira veliki broj osoba iz raznih krajeva svijeta, čime se povećava mogućnost pojave stjenica. Također, stjenice može donijeti i vlasnik objekta koji je boravio u nekom zaraženom objektu. S jedne lokacije na drugu one se lako mogu prenijeti u odjeći, namještaju, a ako se ne uoče, vrlo brzo se razmnožavaju. Loši higijenski uvjeti u stanovima i stambenim objektima doprinose povećanju stjenica.

Neugodna iritacija

Prema riječima epidemiologinje Elne Ibrahimović, stjenice ne mogu ugroziti život, ali stvaraju neugodnu iritaciju i dermatitis na koži, a posebno su osjetljiva djeca, bebe, starije i osobe koje su sklone alergijskim reakcijama. Ističe kako pojava i ubod stjenice dovode do jako lošeg psihičkog stanja pacijenata. - Stjenica je noćni insekt, koji u noćnim satima bode i ispušta svoje anestetičko djelovanje, i to od 4 do 6 sati ujutro. Baš zato i ne osjetimo sami ubod. Stjenice vrše točkasti ubod te, kada se probudimo, po tijelu možemo uočiti točkaste krvave mrlje na posteljini, rublju i odjeći. Time sve počinje, nakon čega se javljaju iritacije, dermatitis, a može doći i do alergijskih reakcija - objasnila je. Najčešće žarište stjenica je krevet, odnosno madrac, ali u zatvorenom prostoru mogu biti prisutne na svim mjestima. Kućna stjenica ima spljošteno tijelo dužine 5 - 7 mm i širine 2 - 3 mm. Na glavi ima bodlju ili rilo kojim siše krv domaćina. Razmak između hranjenja obično traje pet do sedam dana. Kao mjere prevencije njihova unosa u svoj životni prostor preporučuje se prilikom povratka s putovanja svu odjeću oprati na što višoj temperaturi i osušiti u sušilici. Za skladištenje stvari obvezno koristiti plastične umjesto kartonskih kutija jer ovi insekti vole karton. Uz to, potrebno je posteljinu prati svaki tjedan.

Problem i rješenja

Ako ipak dođe do pojave stjenica, tada je najbolje pozvati stručnjake da izvrše mjere i učine propisani protokol kako bi ih se riješili te vas upute što dalje činiti. Stjenice nisu jedine štetočine s kojima se posljednjih mjeseci bore stanovnici BiH. Uz ose, stršljenove, komarce, tu su i žohari. Sve češće se traži intervencija nadležnih službi, u nekim slučajeva i vatrogasaca.

Problem sa žoharima posebno je izražen u Banjoj Luci, a ti insekti predstavljaju opasnost jer mogu biti prijenosnici raznih zaraznih bolesti, posebno ako dođu u doticaj s hranom. Zbog njihove i pojave većeg broja stršljenova, kao i zbog stjenica, tvrtke za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju posljednjih dana imaju pune ruke posla.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije