ČAPLJINA

Istraživanje: U delti rijeke Neretve dobro očuvane populacije pojedinih endemičnih vrsta

30.08.2024.
u 14:33

Ekološka udruga ''Anguilla“ od lipnja 2024. godine provodi terenska istraživanja u sklopu projekta “ Distribucija odabranih endemičnih biljnih vrsta na području delte rijeke Neretve“, a preliminarni rezultati  istraživanja pokazala su da na ovom području još uvijek imamo dobro očuvane populacije pojedinih endemičnih vrsta, dok pak s druge strane imamo pojedine endemične vrste koje su dosta rijetke.

„Posebno očuvane populacije konstatirane su kod taksona Genista sylvestris Scop. subsp. dalmatica (Bartl.) H. Lindb. – dalmatinska žutilovka koja je endem Dinarida, rasprostranjena u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Izuzetno očuvane populacije su konstatirane i kod vrste Tanacetum cinerariifolium (Trevis.) Sch. Bip koja ima uži areal od prethodne podvrste  i zastupljena je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Populacije datih taksona su na prostoru delte rijeke Neretve su jako stabilne i dati rezultati predstavljaju značajan doprinos reviziji budući Crvenih lista i izrade planova upravljanja na datom području“, izjavio je voditelj projekta dr.sc. Aldin Boškailo.

Naime, delta rijeke Neretve se odlikuje velikim biodiverzitetom, naročito skupinom vaskularnih biljaka. Ono što svako područje čini specifičnim i unikatnim su upravo endemične vrste. Posebnu vrijednost zauzima rijeka Neretva, kao najduža rijeka na Dinaridima koja predstavlja vezu između dva žarišta. Naročito je specifična delta rijeke Neretve koja je prepoznata kao jedinstveno i unikatno ekološko područje ne samo na nacionalnoj i regionalnoj, nego i na europskoj i svjetskoj razini, koje se odlikuje visokim stupnjem biološke raznolikosti, gdje egzistiraju mnogobrojne endemične i ugrožene biljne vrste i čitave zajednice. Međutim, zbog intenzivnih procesa tranzicije i ekološki neprihvatljivih obrazaca razvoja tijekom prošlosti, došlo je do značajnog narušavanja biodiverziteta, a samim time i zastupljenosti endemičnih vrsta zbog čega je bilo potrebno izvršiti ovakav projekt, navodi se u priopćenju Ekološke udruge ''Anguilla''.

Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH na osnovu provedenog Javnog natječaja za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2023. godinu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 98 tisuća konvertibilnih maraka (KM). Fond za zaštitu okoliša FBiH projekt sufinancira sa 78.400  KM, dok je sufinanciranje Ekološke udruge ''Anguilla'' 19.600  KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?