lider SDA

Izetbegović: Svake godine iz BiH iseli jedan manji grad

30.12.2019.
u 14:22

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na novogodišnjoj konferenciji za medije kazao kako bi se, ako bi u jednoj rečenici trebalo opisati godinu koja je na izmaku, moglo reći da je to bila godina zastoja, kriza i blokada.

- Na kraju 2019. se nalazimo na pozicijama koje smo trebali osigurati na samom početku godine, u siječnju. Napravili smo krug, i vratili se na početak. Međutim, taj krug nismo prošli bez razloga, niti je 2019. protraćena uzalud, bez rezultata. Ovo je bila godina u kojoj je obranjen ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, obranjena je vladavina zakona, obranjeni su strateški ciljevi integriranja BiH u Europsku uniju i u NATO savez - ocijenio je Izetbegović.

Dodao je kako je obranjen i bazični demokratski princip poštivanja volje birača u sklapanju postizbornih koalicija. Sve navedeno je bilo napadnuto i dovedeno u pitanje. Vratili smo se na točku u kojoj smo bili na početku 2019, ali smo stvari i odnose ovaj put postavili na pravi način, resetirali postavke, vratili ih na ispravan put - kazao je predsjednik SDA.

Dodao je da mukotrpna politička i psihološka bitka nije izgubljena.

Po njegovim riječima, bilo je raznovrsnih napada na BiH, na njene institucije, na istinu o njenoj prošlosti, ali u osnovi svih ovih napada je bio pokušaj da se volja entiteta nametne državi.

- Kroz cijelu 2019. smo svjedočili najizravnijim i najopasnijim napadima na stabilnost i suverenitet BiH od vremena potpisivanja Daytonskog sporazuma. Suprotstavili smo se stvaranjem patriotskog političkog bloka čiji temelj je od početka bio predsjednički dvojac Džaferović-Komšić, te intenzivnom suradnjom s predstavnicima međunarodne zajednice.

- Sporazum koji smo, uz medijaciju veleposlabnika EU, 5. kolovoza potpisali Dragan Čović, Milorad Dodik i ja, definirao je prioritete u djelovanju budućeg Vijeća ministara, i trasirao rješenje za odnos BiH s NATO savezom. Prihvaćen je princip poštivanja i provođenja relevantnih zakona i strategija kada su u pitanju integracijski procesi – EU i NATO. Dakle, potvrđen je princip vladavine zakona u BiH. Pregovori u Predsjedništvu BiH, bazirani na ovim principima, uz prisutnost i medijaciju predstavnika zemalja tzv. Kvinte, nastavljeni su u slijedećih par mjeseci i ishodili su rješenjem prihvatljivim za sve strane - istaknuo je predsjednik SDA.

Kada je u pitanju politička borba, koja je izazvala cjelogodišnju krizu i blokadu, Izetbegović kaže da je HDZ snažno podržavao NATO i europski put BiH, „ali se nije suprotstavljao SNSD-u kada je pokušavao zaustaviti taj put.

Naglasio je, između ostaloga, da HDZ „treba prihvatiti postojanje građanski opredjeljenih Bosanaca i Hercegovaca". 

Izetbegović je naglasio kako je „vrijeme da se u Mostaru dogode izbori, i kako je SDA spremna sudjelovati u intenzivnim pregovorima o ovoj temi“.

Po njegovim riječima, kroz čitavu proteklu godinu vodila se borba za očuvanje istine o ratnim događanjima, protiv relativizacije i izjednačavanja strana.

Po njegovim riječima, politička kriza i blokade koje su obilježile 2019. su usporile, ali nisu zaustavile napredak BiH na njenom europskom putu.

- U 2020. godini možemo postići Status kandidata za članstvo u EU ukoliko dovršimo formiranje kompletne strukture zakonodavne i izvršne vlasti, dakle i razinu Federacije BiH, stvorimo pretpostavke za održavanje Izbora u Mostaru i usvojimo Nacionalni program za preuzimanje Pravne stečevine EU. Početak pregovora će biti teže postići, ali sav napor koji uložimo u ispunjavanje uvjeta definiranih kroz 14 prioriteta koji se odnose na demokraciju, vladavinu prava i reformu javne uprave, će se direktno odraziti na unaprjeđenje svakodnevnog života građana - smatra predsjednik SDA.

Napomenuo je kako je Vijeće ministara radilo smanjenim, entitetske vlade punim tempom, i da su rezultati rada, naročito ekonomski pokazatelji, unatoč krizi – solidni. 

Istaknuo je da je Federacija nosila i teret migrantske krize, koja je stvarala poseban pritisak na Bihać i Hadžiće. 

Dodaje kako je začuđujući nedostatak empatije prema izbjeglicama koji prolaze kroz iskušenje kakvo je ne tako davno iskusila polovina bh. naroda. 

Napomenuo je kako je Federalna vlada posvetila posebnu pažnju zaslužnim grupama društva – umirovljenicima i razvojačenim braniteljima

Napomenuo je i to da je državni proračun, koji je usvojen prije par dana, prvi put povećan u posljednjih osam godina.

Osvrnuo se i na „najmaligniji i najteže rješiv problem BiH, ali i čitave regije – na odlazak mladih, obrazovanih ljudi“.

- Brojevi su, nažalost, depresivni. Prema službenim podacima Eurostata, baziranim na broju radnih dozvola izdanih BH građanima u 32 zemlje Europe, njih 228.230 je u posljednjih deset godina zasnovalo radni odnos u tim zemljama. Te brojke su se u prvim godinama kretale od 10 do 20 tisuća, u 2018 i 2019 su prešle brojku od 50.000.

Svake godine iz BiH iseli jedan manji grad, ali ne bilo kakav, iseli grad mladih, vitalnih ljudi. Sredstva koja društvo uloži u jednog obrazovanog čovjeka na različite načine iznose desetine tisuća KM, tako da siromašna BiH podupire razvoj gospodarstva europskih zemalja milijardama eura. To je benefit za europske zemlje. Štete za BiH su daleko veće, teško nadoknadive - smatra Izetbegović.

Na kraju je kazao da „u sljedećih osam do deset godina imamo šansu realizirati reforme koje nas čekaju na putu integriranja u Europsku uniju i NATO savez, i time učiniti BiH stabilnom i prosperitetnom zemljom, izgraditi modernu prometnu i energetsku infrastrukturu, važno povećati broj zaposlenih i razinu životnog standarda“.

- Kada ovo uradimo, krenut će povratak ljudi u Bosnu i Hercegovinu. U sljedećoj godini trebamo napraviti prvi veliki korak u ovom smjeru - zaključio je Izetbegović u uvodnom izlaganju na novogodišnjoj pres-konferenciji SDA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?