Dopredsjednik RS-a

Josip Jerković domaćin posjete državnih tajnika Vlade Republike Hrvatske

14.11.2017.
u 15:50

Dopredsjednik RS Josip Jerković ugostio je jučer 13. studenog 2017. godine izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno državnim tajnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara.

Posjetili su Gospino svetište Vrhbosanske nadbiskupije Kondžilo u Komušini kod Teslića gdje su se susreli sa uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem i župnikom Borisom Salapićem. Razlog posjete je izgradnja mosta preko rijeke Usore na prometnici koja vodi prema svetištu, a koji je od vitalnog interesa za Hrvate ovoga kraja. Uzoriti kardinal Puljić naglasio je kako se samo u tri navrata tijekom godine u svetištu okupi preko 100.000 hodočasnika ovoga kraja, ali i iz drugih dijelova BiH, Republike Hrvatske i zemalja EU, te kako se postojeći željezni most treba zamijeniti.

Nakon toga su zajedno sa predstavnicima mjesnih zajednica i udrugama Hrvata Teslića službeno se sastali sa načelnikom općine Teslić dr. Milanom Miličevićem koji je zajedno sa suradnicima obećao kako će sukladno mogućnostima i ovlastima općinska administracija pružiti svu tehničku i administrativnu pomoć za izgradnju novoga mosta, jer je on potreban i lokalnoj zajednici.

Dopredsjednik RS Jerković izjavio je kako je most potrebno izgraditi čim prije, te je zamolio predstavnike Središnjih državnih ureda da projekt izgradnje mosta uvrste u slijedeće programe pomoći Hrvatima u BiH koje provodi Vlada RH.

Poslije Teslića, izaslanstvo je posjetilo općinu Žepče gdje ih je dočekao načelnik općine Mato Zovko sa suradnicima, te su zajedno obišli gradilište ambulante obiteljske medicine u naselju Ozimice i obiteljske kuće u Novom naselju čiju izgradnju pomaže Vlada Republike Hrvatske.

Istoga dana, posjetili su naselje Kornica u općini Šamac gdje su obišli OPG Lušo – IUVENES FRUCTUS, gdje su se susreli sa povratnicima i voditeljem cijelog projekta Petrom Lušom.

Drago mi je da današnju posjetu završavamo u Kornici, jer je iz ovoga mjesta krenula pomoć Vlade RH darovanjem građevinskog materijala u BiH. Naime, tijekom 2001. godine u Kornici je potpisan Međudržavni ugovor BiH i RH, te je isporučeno prvih 10 paketa građevinskih materijala – izjavio je Jerković.   

Današnjoj posjeti nazočili su i zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk, gosp. Bruno Paurević, ministar za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS Davor Čordaš, te suradnik iz ureda dopredsjednika RS-a Mario Zeko.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije