može vam pomoći

Kardiolog otkriva najbolje voće za snižavanje krvnog tlaka

tlak
Shutterstock
07.08.2024.
u 08:15

Zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, postoje određene vrste voća koje mogu pomoći u održavanju ili snižavanju krvnog tlaka

Voće pruža važne hranjive tvari za zdravlje srca, uključujući vlakna, kalij i antioksidanse. Prema kardiologu Davidu Sabgiru, ako vam je dijagnosticiran visoki krvni tlak, konzumiranje raznovrsnog voća i povrća može pomoći u kontroli krvnog tlaka, pogotovo ove četiri vrste.

Zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, postoje određene vrste voća koje mogu pomoći u održavanju ili snižavanju krvnog tlaka. Za najbolje rezultate kardiolog David Sabgir preporučuje da u svoju prehranu uvrstite ove četiri vrste voća, piše Ordinacija.hr

Banane

Banane su dobar izvor kalija, za koji se pokazalo da pomaže u upravljanju hipertenzijom i poznat je po svojoj sposobnosti da smanji učinke natrija u tijelu i ublaži napetost u stijenkama krvnih žila, objašnjava Sabgir.

Visoki tlak je često zamaskiran, ali ovi ga simptomi odaju

Avokado

Dr. Sabgir avokado izdvaja kao top namirnicu.

Ne samo da avokado sadrži i dijetalna vlakna i nezasićene masti, koji su oboje povezani sa zdravljem kardiovaskularnog sustava, nego sadrži i 250 miligrama kalija po porciji, što je jedna trećina srednjeg avokada. A prehrana bogata kalijem pomaže u neutraliziranju nekih štetnih učinaka natrija na krvni tlak, kaže.

Bobičasto voće

Bez obzira na to volite li više maline, borovnice ili kupine, bobičasto voće može pomoći kod visokog krvnog tlaka.

Bobičasto voće sadrži antioksidanse, uključujući antocijanine za koje istraživanja sugeriraju da mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, navodi on, pozivajući se na istraživanje poput studije objavljene u Molecular Nutrition & Food Research koji pokazuje vezu između većeg ukupnog unosa antocijanina i smanjenog rizika od srčanih bolesti.

Kivi

Zahvaljujući svojim vitaminima zdravim za srce, kivi zaokružuje ovaj popis.

Dobar izvor vitamina C, kivi može pomoći u smanjenju krvnog tlaka kod osoba s primarnom hipertenzijom. Nedavna istraživanja su otkrila da dnevna porcija kivija može smanjiti sistolički krvni tlak.

Kivi također sadrži kalij.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije