Predsjedateljica VM BiH na otvaranju ministarske konferencije na temu pregovora o pristupanju EU-u

Krišto: Ovo Vijeće ministara opredijeljeno je ustrajati na našem europskom putu

27.06.2024.
u 14:10

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto otvorila je danas u Sarajevu ministarsku konferenciju na temu pregovora o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji (pregovaračko poglavlje 23 – pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava).

U svome obraćanju, predsjedateljica Krišto je istaknula kako je najveći motiv današnje konferencije i zajednički cilj svih država sudionica punopravno članstvo u EU-u. Kazala je kako je ova konferencija prilika da se još jednom potvrdi odlučnost i volja Bosne i Hercegovine da uspješno i službeno otvori pregovore čime će se stvoriti snažan temelj za budućnost u Europskoj uniji.

Dodala je da je činjenica da smo u različitim pripremnim fazama za ostvarenje tog cilja, s izuzetkom RH koja je punopravna članica EU-a od 2013. godine, a čije će iskustvo u pregovaračkom procesu biti od pomoći našoj zemlji i u narednom razdoblju. Uputila je zahvalnost Vladi R. Hrvatske, posebice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, na kontinuiranoj potpori na europskom putu BiH. 

„Želim vas uvjeriti da je ovo Vijeće ministara opredijeljeno ustrajati na našem europskom putu, unatoč svim problemima kojima smo izloženi, jer rezultati koje smo ostvarili u ovom mandatu to neupitno potvrđuju, ali smo svjesni da reforme trebamo ubrzati u svim sferama društvenog života, posebno u sferi pravosuđa i borbe protiv korupcije i općenito na području vladavine prava“, kazala je predsjedateljica Krišto.

Istaknula je i poseban položaj Bosne i Hercegovine u odnosu na države iz regije, s obzirom na ustavno-pravni ustroj, višenacionalnu strukturu koju čine pripadnici tri konstitutivna naroda i drugi građani te da istovremeno moramo osigurati i zaštitu pojedinačnih prava svakog građanina, ali jednako tako i zaštitu kolektivnih prava svakog od tri konstitutivna naroda. Rekla je da je stoga vrlo važno da načelo konstitutivnosti, kao ustavno načelo o kolektivnoj jednakosti konstitutivnih naroda, koje zabranjuje dominaciju u strukturama vlasti jednog ili dva naroda, bude dosljedno operacionalizirano u sve tri grane vlasti - zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj.

„U tom smislu, ustrajat ćemo na snažnoj odlučnosti u ispunjavanju preostalih obveza, poput reforme izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva provedbu presuda domaćih i međunarodnih sudova, legitimnog političkog predstavljanja i otklanjanja svih oblika diskriminacije, jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i implementaciju svih preporuka EK, kao i implementaciju obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)“, rekla je predsjedateljica Krišto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?