Prošle godine pruženo je više od 30.600 pregleda

Migranti u BiH najčešće se liječe od oboljenja kože i respiratornog sustava

14.09.2024.
u 17:23

Među specifičnim oboljenjima od visokog epidemiološkog značaja koja su registrirana kod migranata su: šuga, koja je dijagnosticirana u 1073 slučaja, uši u 50 slučajeva i četiri slučaja tuberkuloze

Oboljenja kože i potkožnog tkiva, respiratornog sustava, mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva bolesti su zbog kojih su tijekom prošle godine migranti najčešće upućivani u domove zdravlja i bolnice na liječenje, piše Večernji list BiH. Također, među specifičnim oboljenjima od visokog epidemiološkog značaja koja su registrirana kod migranata koji su tijekom prošle godine boravili u prihvatnim centrima su: šuga - koja je dijagnosticirana u 1073 slučaja, uši u 50 slučajeva i četiri slučaja tuberkuloze.

Medicinske intervencije

Naime, tijekom prošle godine pruženo je više od 30.600 pregleda i 10.200 medicinskih intervencija migrantima u privremenim centrima, od čega se više od tri tisuće tih zdravstvenih usluga odnosilo na pedijatrijske. Među ostalim, cijepljeno je 129 djece, osigurana su 73 sistematska pregleda za polazak u školu te su hospitalizirane 72 osobe.

Kako se navodi u informaciji o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prošlu godinu, koju je dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH, Dansko vijeće za izbjeglice u suradnji s domovima zdravlja i privatnom poliklinikom unutar privremenih prihvatnih centara osigurava zdravstvenu zaštitu u vidu pregleda liječnika, medicinskih intervencija, upućivanja prema specijalističkim uslugama, plaćanja specijalističkih usluga i izravnih neuropsihijatrijskih usluga. Upućivanje korisnika prema ustanovama primarne i sekundarne zaštite odvija se na temelju uputnice liječnika iz medicinskog tima. Korisnik se isti ili idući dan upućuje prema ustanovi, a nastali troškovi ovise o vrsti dijagnoze korisnika i duljini trajanja liječenja u zdravstvenoj ustanovi.

Specifični lijekovi

- Na listi lijekova koji su odmah dostupni korisnicima ambulanti u privremenim prihvatnim centrima nalazi se 140 lijekova. Ova lista napravljena je prema stalnim potrebama korisnika.

Specifični lijekovi koji su propisani od specijalista nabavljaju se u ljekarnama s kojima je Dansko vijeće za izbjeglice sklopilo ugovore - navodi se u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH. U istom dokumentu se također navodi kako su medicinski timovi primijetili da migranti odbijaju daljnje liječenje na sekundarnoj razini zdravstvene skrbi, posebno na ortopedskom odjelu, radi što bržeg napuštanja teritorija BiH. - Dansko vijeće za izbjeglice izvijestilo je o napuštanju zdravstvenih ustanova i teritorija BiH roditelja djeteta s epileptičnim napadajima kojemu su liječnici savjetovali daljnji boravak u zdravstvenoj ustanovi te migranta kojem je bila potrebna transplantacija zbog teškog zatajenja srca - stoji u spomenutoj informaciji. Alarmantan je podatak da se s povećanjem broja migranata u privremenim prihvatnim centrima povećao i broj korisnika droga i osoba sa psihijatrijskom dijagnozom. Tijekom prošle godine povećao se broj migranata kojima je potrebna stalna medicinska skrb u posebno namijenjenim stacionarima organiziranim u centrima. Riječ je uglavnom o migrantima koji su zadobili ozljede leđa ili prijelome nogu prilikom prelaska mosta u Zvorniku. Inače, prema podacima iz spomenute informacije Ministarstva sigurnosti BiH, u prošloj godini prijavljeno je 34.409 nezakonitih migranata, što predstavlja povećanje od 25,45 posto u odnosu na 2022. godinu, kada je naglo povećan priljev migranata kao posljedica ukidanja ograničenja povezanih s pandemijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?