sarajevo

Ministrica Pendeš u posjet primila članove najvišeg vojnog tijela NATO-a

14.11.2017.
u 15:34

Najviši predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnikom Antom Jelečеm, održali su 14. studenog 2017. godine u Sarajevu sastanak s visokim izaslanstvom Vojnog odbora NATO-a koje je predvodio predsjedatelj Vojnog odbora general Petr Pavel.

Ovo je prvi put da u ovom formatu i na ovoj razini Vojni odbor, kao najviše vojno tijelo NATO-a, posjećuje našu zemlju. U njegovom sastavu su vojni čelnici svih država članica NATO-a, a u izaslanstvu, koje je na poziv ministrice obrane BiH Marine Pendeš posjetilo Bosnu i Hercegovinu, nalazi se više od 30 generala i admirala svih zemalja članica NATO-a.

Cilj posjeta bio je upoznavanje s progresom BiH u NATO integracijskom procesu u oblasti obrane. Gosti su tijekom sastanka, koji je održan u Domu OS BiH u Sarajevu, upoznati s procesom reforme obrambenog sektora, a posebno s procesom ispunjenja uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO, s planom implementacije Pregleda obrane i modernizacije Oružanih snaga BiH.  

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je tijekom sastanka naglasila čvrsta stajališta, iskazana kroz dokumente: Sigurnosna politika BiH, Obrambena politika, Pravci i ciljevi vanjske politike koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH i Zakon o obrani BiH, u kojima su članstvo u NATO-u i Europskoj uniji prepoznati kao primarni vanjskopolitički ciljevi. U tom smislu, naglasila je ministrica Pendeš, „neposredni koraci u ispunjenju navedenih strategijskih ciljeva jesu aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO i stjecanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.“

Također, izaslanstvo Vojnog odbora NATO-a je upoznato s ostvarenim napretkom u BiH i s konkretnim rezultatima po pitanju registracije vojnih lokacija i implementacije Pregleda obrane, kao i s misijom i zadaćama Oružanih snaga BiH, gdje posebnu važnost ima doprinos Oružanih snaga u misijama održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, angažman u operacijama pomoći civilnim vlastima u spašavanju ljudi i materijalnih dobara, operacijama deminiranja, međunarodnim vježbama, te suradnji i partnerstvu s NATO-om, projektima bilateralne, regionalne i šire međunarodne obrambene i sigurnosne suradnje.

Rezultati u svakoj od ovih oblasti, kako je istaknula ministrica Pendeš, „učvršćuje naše samopouzdanje, ali i doprinosi relevantnosti Oružanih snaga BiH u okviru institucija BiH i našoj međunarodnoj kredibilnosti.“

General Pavel je iskazao zadovoljstvo posjetom i prilikom „da iz prve ruke“ vidi napredak koji je Bosna i Hercegovina učinila u sektoru obrane, kao i doprinosu koji Bosna i Hercegovina pruža kroz Misiju potpore miru u Afganistanu. Također, general Pavel je kazao da NATO vidi budućnost regiona u euroatlantskoj suradnji i integraciji „za one koji to žele.“ „NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. NATO ima strategijski interes za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana i mi snažno potičemo političke lidere na Zapadnom Balkanu da rade sukladno svojim odgovornostima i nastave put dijaloga i pomirenja. Bosna i Hercegovina je vrijedan partner NATO-a na Zapadnom Balkanu i računamo da će Bosna i Hercegovina i dalje biti posvećena održavanju mira i stabilnosti“, kazao je general Pavel u obraćanju medijima nakon održanog sastanka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije