U 66. GODINI u Tuzli

Preminuo Mirsad Kukić bivši državni zastupnik i osnivač PDA

27.06.2024.
u 15:56

Bivši državni zastupnik i bivši predsjednik stranke i osnivač PDA Mirsad Kukić je preminuo.

Kako prenosi portal "Avaza", preminuo je na UKC-u Tuzla.

Njemu je prekjučer pozlilo u Banovićima nakon čega je sinoć hitno  prebačen na UKC Tuzla. Jutros se njegovo stanje pogoršalo i, uprkos svim naporima liječnika, nisu ga uspjeli spasiti.

Mirsad Kukić je rođen u Banovićima 1958. godine. 

Tijekom političke karijere bio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Bio je dugogodišnji funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), koja ga je u ožujku 2018. isključila iz članstva.

Istog mjeseca on je osnovao novu stranku – Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsjednik bio do 2022. godine kada je podnio ostavku.

Kukić je od 1994. do 2001. godine bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”. Bio je vijećnik u Općinskom vijeću u Banovićima i zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije. Na općim izborima 2014. godine osvojio je mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. U Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je izabran na Općim izborima 2018. godine.

Zajedno sa još osam osoba, Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu je u ožujku 2017. Kukića optužilo za nezakonito zapošljavanje u Javnom poduzeću „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“. Osuđen je 2020. godine na godinu zatvora, ali je Županijski sud u Sarajevu nakon žalbe tu presudu ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

Kukić je 2006. godine osuđen na godinu i pol dana zatvora jer je kao generalni direktor rudnika “Banovići” prekoračio granice službenog položaja, omogućivši nezakonito pribavljanje koristi drugim osobama, među kojima je i njegova majka. Županijski sud u Tuzli je na Kukićev zahtjev 2014. godine ovu presudu obrisao iz kaznene evidencije.

U siječnju 2022. godine Sjedinjene Američke Države su mu uvele sankcije zbog umiješanosti u korupciju u rudniku “Banovići”. Iz State Departmenta tada je objavljeno da je Kukić koristio politički utjecaj i službenu moć za stjecanje osobne koristi. Nekoliko dana kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika PDA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?