Zapošljavanje

Njemački investitori cijene marljivost bh. radnika

19.12.2022.
u 17:19

Većina njemačkih investitora bila je zadovoljna kvalitetom, posvećenošću i obrazovanjem zaposlenih i lokalnih dobavljača

Njemački poduzetnici BiH smatraju dobrom destinacijom za investiranje. No, nezadovoljni su ekonomskom situacijom, transparentnošću javnih nabava, političkom i društvenom nestabilnošću. Nakon tvornice u Travniku, koja zapošljava 500 radnika, GS Holding GmbH Regensburg iz Njemačke u općini Prozor-Rama gradi još jednu tvornicu.

Njemački investitor će ovdje zapošljavati do 250 radnika. Investicija je vrijedna više od 10 milijuna KM. Ovogodišnje istraživanje Zastupništva njemačkoga gospodarstva u BiH, a u kojem je sudjelovalo 47 kompanija, donijelo je zanimljive podatke. Većina njemačkih investitora bila je zadovoljna kvalitetom, posvećenošću i obrazovanjem zaposlenih i lokalnih dobavljača. Kažu da bi BiH ponovno izabrali kao mjesto za ulaganje. Postotak ovakvih odgovora, s pozitivnih 74% prošle godine, povećan je na 84% ove godine. - Njemačke tvrtke su itekako prisutne u BiH i suradnja je vrlo značajna. Tradicionalno smo vezani uz njemačko tržište i ono je za nas jedno od glavnih izvoznih tržišta. To je neizbježno važno za ekonomiju - kazala je za DW Azra Ramić, zamjenica direktorice Zastupništva njemačkoga gospodarstva u BiH, koje trenutačno ima mrežu od 110 tvrtki njemačkih kompanija u zemlji. Kazala je kako BiH, koja ima dugu tradiciju "gastarbajterstva", gdje "made in Germany" podrazumijeva kvalitetu, odavno nije država u kojoj se traži jeftina radna snaga. - BiH ne treba smatrati zemljom za investicije zbog jeftine radne snage. S obzirom na to da su troškovi života i u BiH značajno visoki, radna snaga treba biti dobro plaćena da te ljude zadržimo u BiH. Zbog toga je i priča gospođe Snježane Köpruner velika priča uspjeha - istaknula je. Kaže da njemački investitor itekako cijeni marljivost i posvećenost bh. radnika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije