Istječe rok...

Nove tenzije Srbije i Kosova zbog tablica: Poslana ozbiljna upozorenja

kosovo, barikade
Antonio Ahel/PIXSELL
29.10.2022.
u 09:50

Posljednjih dana se iz Beograda i Prištine ponovno čuju teške i zapaljive poruke kojima je razlog skori istek toka za preregistraciju vozila s oznakama gradova na Kosovu, a koje izdaju vlasti Srbije. Taj rok je već jednom prolongiran (1. rujna), a te dane obilježila je ratna retorika, dizanje barikada od Srba na sjeveru Kosova, angažiranje specijalne policije Kosova… Uključila se i međunarodna zajednica pa je rok prolongiran za dva mjeseca, do 1. studenoga, tako da su sada sve oči ponovno usmjerene prema tome žarištu Europe.

S približavanjem toga datuma premijer Kosova Albin Kurti je podsjetio kako je Kosovo već jednom produžilo rok za preregistraciju tablica te da će od 1. studenoga svi građani Kosova, koji imaju vozila sa zastarjelim registracijskim tablicama gradova na Kosovu, a koje su nasljeđe Miloševićeva Kosova, moći ih prebaciti u legalne i legitimne RKS (Republika Kosovo) tablice.

Tim povodom u Beogradu je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost poslije koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da prijetnje Prištine ugrožavaju stabilnost, mir kao i opstanak Srba na Kosovu te da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda. Kosovskim Srbima poručio je da ih Srbija neće ostaviti na cjedilu.

Nakon sastanka s Vučićem u Beogradu predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je miran, demokratski i nenasilan otpor naroda Srba sa sjevera Kosova u slučaju da kosovske vlasti krenu nasilno oduzimati vozila s tablicama koje izdaje Srbija.

– Ako Priština krene nasilno oduzimati vozila s tablicama KM (Kosovska Mitrovica), blokirat ćemo sve prijelaze i ulaze od sjevera, ulaze ka centralnom Kosovu i na jugu – rekao je Rakić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije