Oprezno s produžnim kablovima! Ne uključujte u njih previše uređaja

20.09.2024.
u 17:59

Vatrogasci upozoravaju da produžne kabele ne treba preopterećivati, što svi radimo. Kada se u njega uključe televizor, računalo i lampa, dodatno uključivanje još i klime, na primjer, može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima uređaja preporučuje direktno uključivanje u zidnu utičnicu, a ne u produžni kabel. 

Mjere opreza koje štite od požara:

1. Redovito provjeravajte produžni kabel, odnosno sve kabele uključene u njega i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.

2. Držite sve kabele i utičnice dalje od velikih potrošača struje (hladnjak, zamrzivač, štednjak), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi, piše Krstarica.

3. Ne ostavljajte uključene laptop i punjač za telefon danima u produžnom kabelu, jer se mogu pregrijati i izazvati požar. Izbjegavajte prekomjerno savijanje produžnog kabela kako se ne bi oštetio.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kabelu.

5. Produžni kabel treba biti odgovarajuće duljine. Ako je prekratak, može biti pod velikim opterećenjem i uzrokovati pregrijavanje.

6. Držite produžni kabel dalje od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline (štednjak, na primjer).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije