Neviđen rast

Ova kompanija nakratko srušila Apple s trona najbogatije tvrtke svijeta

Getty Images
26.10.2024.
u 17:19

Nvidia je nadmašila Apple kao najbogatija tvrtka na svijetu, potaknuta velikom potražnjom za AI čipovima, dok se Apple bori s usporavanjem prodaje iPhone uređaja.

Nvidia je u petak postala najvrijednija tvrtka na svijetu, pretekavši Apple nakon nevjerojatnog perioda rasta potaknutog potražnjom za njezinim AI čipovima. Dionice tvrtke nakratko su dosegle tržišnu vrijednost od 3,53 bilijuna dolara, nadmašivši Appleovih 3,52 bilijuna dolara, prema podacima LSEG-a. Nvidijine dionice završile su dan za 0,8 posto, što joj daje konačnu tržišnu vrijednost od 3,47 bilijuna dolara, dok su Appleove porasle za 0,4 posto, zatvorivši se na 3,52 bilijuna dolara, piše Reuters, prenosi Zimo.

Tri tehnološka diva - Nvidia, Apple i Microsoft - mjesecima se usko natječu za poziciju najveće tržišne kapitalizacije. Microsoft je petak zaključio na vrijednosti od 3,18 bilijuna dolara, nakon što su njegove dionice također dobile 0,8 posto. Nvidia je vodeća na tržištu AI procesora i ta je tvrtka postala najveći pobjednik u utrci s Microsoftom, Alphabetom, Meta Platformama i drugim teškašima za dominaciju u AI tehnologiji.

Povijesno poznata po svojim procesorima za videoigre od 1990-ih, Nvidijine dionice porasle su za otprilike 18 posto samo u listopadu, potaknute nedavnom rundom financiranja OpenAI-ja od 6,6 milijardi dolara. Dodatni dobici stigli su u petak jer je Western Digital premašio tromjesečne procjene dobiti, obnovivši povjerenje u potražnju podatkovnih centara. Više tvrtki sada prihvaća umjetnu inteligenciju u svojim svakodnevnim zadacima, a potražnja za Nvidijinim čipovima ostaje velika. Sigurno je na dobroj točki, i sve dok izbjegavamo veliku ekonomsku krizu u Sjedinjenim Državama, postoji osjećaj da će tvrtke nastaviti snažno ulagati u AI sposobnosti, stvarajući zdrav vjetar u leđa za Nvidiju, ističe Russ Mould, direktor ulaganja u britanskoj investicisjkoj tvrtki AJ Bell.

Nvidijine dionice dosegnule su u utorak najvišu razinu svih vremena, nastavljajući uzlazni trend nakon što je TSMC izvijestio o snažnom povećanju dobiti od 54 posto zbog potražnje za AI čipovima. Apple se u međuvremenu suočava sa slabijom potražnjom iPhonea, s blagim padom prodaje u Kini u trećem tromjesečju, dok je prodaja Huaweija porasla za 42 posto. Očekuje se da će Apple idući tjedan izvijestiti o rastu prihoda od 5,55 posto na 94,5 milijardi dolara, u usporedbi s Nvidijinim projiciranim rastom prihoda od 82 posto na 32,9 milijardi dolara.

Nvidia, Apple i Microsoft sada čine oko 20 posto vrijednosti S&P 500 indeksa. Skoro 190-postotni porast Nvidijinih dionica ove je godine privukao trgovce opcijama, iskorištavajući procvat AI tehnologije. Pitanje je hoće li dotok prihoda potrajati. Mislim da Nvidia zna da će u kratkom roku njihovi brojevi vjerojatno biti prilično izvanredni, rekao je Rick Meckler, partner u Cherry Lane Investments.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije