Ovo je najkremastiji kolač od sira na svijetu: upoznaj San Sebastián cheesecake

04.07.2024.
u 10:35

Kad je riječ o kolaču od sira, popularnom cheesecakeu, volimo baš sve kombinacije i varijacije – kojih ima mnogo. Međutim, najviše volimo kad je kolač od sira kremast, poput San Sebastián cheesecakea.  Za razliku od tradicionalnog američkog kolača od sira, San Sebastián kolač od sira ne peče se u vodenoj kupelji. Premda se kod pečenja lijepo digne, poslije se opet slegne. Osim toga, San Sebastián cheesecake peče se bez podloge ili biskvita, dok američki cheesecake tradicionalno ima temeljac od sitno izmrvljenih graham krekera i malo maslaca.

Sastojci za San Sebastián kolač od sira:

• 6 x 175 g Philadelphija sira (sobne temperature) 
• 300 g šećera 
• 6 jaja 
• 1 žlica vanilin šećera
• 50 g kukuruznog škroba 
• 1 svježi limun 
• 600 ml vrhnja za šlag 
• po želji: čokoladna krema

Priprema San Sebastián kolača od sira: 

1. Stavi sve sastojke jedan za drugim u veliku zdjelu i sve miješaj ili miksaj dok više nema grudica.

2. Zatim uzmi kalup za pečenje i obloži ga papirom za pečenje te stavi unutra tijesto. 

3. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva i peci kolač oko 40 minuta dok površina lijepo ne porumeni. Ali pazi: ne smije biti previše smeđe odozgo, samo da se lagano karamelizira, dok u sredini još treba biti mekano. 

4. Zatim izvadi kolač iz pećnice i ostavi ga u kalupu na rešetki za pečenje da se hladi sat vremena. 

5. Zatim nepokriveno stavi u hladnjak najmanje na 5 sati, ali idealno 24 sata.

6. Kolač izvadi iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja. Kolač se pomoću papira za pečenje podigne iz kalupa, pažljivo se skine papir za pečenje i kolač od sira položi se na pladanj za torte. 

7. Alternativno, kolač od sira možeš preliti čokoladnom kremom. Dobar tek!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije