Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH upozorili stanovništvo

Podaci objavljeni na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu uopće više nisu zaštićeni

Instagram
26.08.2024.
u 07:00

Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (osobni podaci, fotografije, videozapisi, objave, komentari itd.) ove kompanije za razvoj za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije umjetne inteligencije, a bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije

Fotografije, statusi, kao i ostali podaci objavljeni na Facebooku, Instagramu, WhatsAppu državljana Bosne i Hercegovine više nisu zaštićeni te oni nemaju ista prava kao i građani drugih zemalja, piše Večernji list BiH.

Politika poslovanja komapnije

Kako je objavila Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH, došlo je do promjena u politici poslovanja kompanija Meta Platforms, međutim, korisnike iz BiH nitko nije obavijestio o novim pravilima. Veliki problem predstavlja činjenica što korisnici iz BiH ostavljaju veliki broj podataka META platformi - od osobnih podataka do fotografija, videa, komentara, objava, statusa, informacija o pripadnost grupama…

- Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini poziva na oprez građane pri objavi osobnih podataka na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu. U prilog idu i skorije promjene koje je pokrenula kompanija Meta Platforms, Inc. (nekadašnji Facebook). Naime, kompanija Meta je 26. lipnja 2024. promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike, a da pri tome nije obavijestila korisnike u Bosni i Hercegovini te još nekim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije.

Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (osobni podaci, fotografije, videozapisi, objave, komentari itd.) ove kompanije za razvoj za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije umjetne inteligencije, a bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije. Također, korisnicima iz Bosne i Hercegovine nije dana mogućnost odbijanja takve uporabe podataka. O vijestima korisnici iz Bosne i Hercegovine nisu upoznati, dok su državljani Europske unije prilikom logiranja na platforme dobili upozorenje da se politika mijenja, pa potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga umjetne inteligencije - naveli su u svom priopćenju iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini.

Dodaju kako su mišljenja da je Meta bila u obvezi istu opciju ponuditi i korisnicima u Bosni i Hercegovini te drugim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije. Institucije nadležne za zaštitu osobnih podataka u okruženju suočavaju se s negativnom činjenicom da Meta nije imenovala predstavnike s kojima bi institucije surađivale. - Agencija se 29. srpnja 2024. obratila kompaniji Meta sa zahtjevom da se dostave podaci predstavnika s kojima bi mogli uspostaviti kontakt u povodu navedenog pitanja. Odgovor kompanije Meta nismo još dobili.

Očekujemo da će se u dogledno vrijeme predstavnici navedene kompanije obratiti kako bi se trajno riješio problem u vezi s informiranjem građana Bosne i Hercegovine vezano uz obradu podataka koju Meta provodi te se građanima osigurala identična prava na zaštitu osobnih podataka i privatnost kakva imaju građani Europske unije - zaključili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH. Isti problem nastao je i s korisnicima u SAD-u jer također nemaju predstavnika u agenciji.

Manje javnih podataka

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu Saša Mrdović je za N1 komentirao kako META nije jedina te da je i kompanija X dobila upozorenje Europske unije da neovlašteno koristi podatke. Također je objasnio da, iako korisnici iz BiH nisu obaviješteni, na FB aplikaciji u podešavanjima mogu naći opciju koja im nudi mogućnost reći “ne želim da se moji podaci koriste za obučavanje vaših modela”.

- Nije ju lako pronaći, obeshrabruju vas kako biste odustali. Ali svi građani imaju mogućnost isključiti. Mislim da ostavljamo previše javnih podataka. Ne vidim toliko veliki problem u ovoj promjeni. Trebamo objavljivati manje privatnih podataka - zaključio je Mrdović.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?