INZ:

Pogrešna ili nepotpuna dezinfekcija više šteti nego što koristi

15.05.2020.
u 13:10

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) priopćio je da je, po naredbama nadležnih stožera u svim objektima kroz koje prolazi veći broj osoba, nužno postaviti dezinfekcijske barijere (dez-barijere) preko kojih moraju proći ljudi. U određenim pogonima i prostorima, slične barijere se postave i za vozila.

- Sve se čini da bi se spriječilo unošenje mikroorganizama i u svrhu preveniranja širenja infekcije u zatvorene prostore. Pogrešna ili nepotpuna uporaba može nanijeti više štete nego koristi - navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prema instrukcijama i preporukama iz Instituta, dez-barijere moraju biti postavljene na glavnom ulazu u ustanovu, prostor, proizvodnju, na način da se ne mogu zaobići, preskočiti ili izbjeći, s tim da treba onemogućiti kontakt kožom ili pristup kućnih ljubimaca.

Dezinfekcijske barijere predstavljaju posebno pripremljene površine koje mogu biti posude posebno izrađene za tu namjenu ili betonska udubljenja kao dio arhitektonskog rješenja za ulaz.

Pojašnjavaju da "posude" odnosno udubljenja moraju imati minimalnu dubinu 2-4 cm za barijere za ljude i 6-8 cm za barijere za vozila. U to postaviti sintetičke spužve, koje je nužno fizički čistiti (ispirati) u toku 24 sata.

U dez-barijerama koriste se dezinficijensi koji pružaju trenutno dejstvo. Otopina treba biti u koncentraciji dva puta jačoj nego otopine za primjenu orošavanjem ili prskanjem, a dopuna se obavlja minimalno svakih 6-8 sati. Ako je protok osoba veći, znatno češće.

U INZ-u naglašavaju da pripremu otopine dezinficijensa moraju vršiti stručne osobe ili se mora raditi pod njihovim nadzorom. Dez-barijera se ne smije dodirivati rukama, a prilikom postavljanja, osvježavanja, punjenja, čišćenja, neophodno je koristiti sve mjere zaštite (rukavice, maska).

Otopinu koja će se koristiti u dez-barijeri neophodno je razblažiti, a priprema se neposredno pred upotrebu odnosno primjenu.

- U normalnim uvjetima za pripremu otopine za dez-barijeru koriste se dva grama sredstva na bazi hlora, za pripremu deset litara otopine za dez-barijeru, koja se mora kontinuirano dopunjavati. U specifičnim uvjetima moguće je pripravljanje i na bazi četiri grama hlora za deset litara otopine. Pripremljena otopina je spremna za upotrebu narednih 6-8 sati. Stoga je važno na dnevnoj bazi pripremati adekvatne količine otopina da bi se racionalno koristila sredstva i smanjilo nepotrebno dodatno eko-kontaminiranje svakodnevnim deponovanjem preostale otopine - navodi se.

Kako upozoravaju, brzopleta i površna priprema otopine za dez-barijeru prozrokovat će kontraefekat. Nedovoljna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema neće imati učinak dezinfekcije, nego pojačanog čišćenja.

S druge strane, suvišna količina dezinfekcijskog sredstva u otopini koja se priprema za dez-barijeru može oštetiti obuću korisnika dez-barijere, pojačava rizik za inhaliranje štetnih isparavanja, ali i rizik za osobu koja priprema i nadzire otopinu, te za osobu koja vrši čišćenje dez-barijere.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ističu da nepravilna, neadekvatna i nestručna dezinfekcija i priprema i implementacija dez-barijera predstavlja nedjelotvorno utrošen rad, vrijeme i novac. Potencijalni rizici i štete, uključujući i širenje zaraze, umjesto da se smanjuju, ustvari se povećavaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije