trend nižih cijena može se očekivati i u narednom razdoblju

Pojeftinili benzin i dizel u BiH

storyeditor/2023-10-11/gorivo.jpg
Agencije
09.09.2024.
u 15:33

Cijene goriva na benzinskim crpkama širom BiH u posljednjih nekoliko dana su u padu, u prosjeku za oko 10 feninga po litru, a trend nižih cijena može se očekivati i u narednom razdoblju, ističu stručnjaci iz ove oblasti.

Naime, kako kažu, nove niže cijene su upravo iz razloga što cijena barela nafte na svjetskoj razini iznosi 71 dolar, što je najniže od prosinca 2021. godine.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, ističe za "Nezavisne novine" da je zbog dešavanja na svjetskim berzama došlo do pada cijene goriva i na bh. crpkama.

"Već je došlo do pada cijena goriva na crpkama za pet do deset feninga po litri, ali će u narednim danima upravo zbog dešavanja na berzama doći do dodatnog pada", kazao je Bečarević i istakao da bi to ukupno moglo da bude i do 15 feninga po litru.

I Milovan Bajić, potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske i direktor "Krajinapetrola", kazao je za "Nezavisne novine" da je došlo do pada cijene i dizela i benzina, za nekih 10 feninga.

"Došlo je do stabilnosti tržišta, a i smanjena je potrošnja goriva, budući da su gotovi godišnji odmori, manja je cirkulacija ljudi", rekao je Bajić.

Dodao je da je u posljednjih nekoliko dana dva puta dolazilo do korekcije cijena.

"U posljednjih deset dana dva puta je spuštana cijena goriva, i benzina i dizela, pa sigurno oko 10 feninga po litri", kazao je Bajić.

Ističe da je jako teško prognozirati šta će se dešavati u narednom razdoblju, jer se na svjetskim tržištima konstantno mijenjaju cijene.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja potrošača "Klub potrošača srednje Bosne" Travnik, ističe za "Nezavisne novine" da cijene nafte i svih vrsta goriva u BiH u prvom redu zavise od kretanja tih cijena na svjetskom tržištu.

"Uglavnom, naši distributeri i prodavači goriva to baš ne prate na dnevnoj osnovi - što zbog objektivnih razloga, jer su kupovali gorivo po višim cijenama, što zbog subjektivnih razloga i ostvarivanja ekstraprofita, na šta su reagirale inspekcije", kazao je Arnautović.

Kako je rekao, u svakom slučaju, bilo kakvo smanjenje cijene goriva pozitivno utiče na potrošače, ali tu postoji jedan drugi problem, o kome obično nitko ne vodi računa.

"Poskupljenje goriva u BiH je bio uvijek izgovor za podizanje cijena i svega ostalog, od kruha u pekarama, preko poljoprivrednih proizvoda, do građevinskog materijala i usluga u ugostiteljskim objektima. U nekim slučajevima opravdano, u nekim baš i ne. Hoće li sada netko od ovih spustiti cijene svojih proizvoda i usluga zato što je pojeftinilo gorivo? Nažalost, iz ranijeg iskustva, znamo da neće i time će ostvariti ekstraprofite koje će platiti iz svog džepa potrošači. I tu redovno najgore prođu umirovljenici i radnici s minimalnim plaćama", zaključio je Arnautović.

Sa benzinskih crpki u Srpskoj ističu da je  prethodnih dana došlo do pada cijene goriva, te da se cijene dizela kreću od 2,33 do 2,43 KM, dok benzin košta od 2,39 do 2,47 KM.

Podsjetimo, na londonskom tržištu prošlog tjedna cijena nafte potonula je gotovo 10 posto, zaronivši na najniže razine od kraja 2021. godine, jer se trgovci plaše da će zbog sporog rasta svjetske ekonomije oslabiti potražnja za "crnim zlatom".

Na londonskom tržištu je cijena barela prošlog tjedna potonula 9,8 odsto, na 71,06 dolara, najnižu razinu od prosinca 2021. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio osam posto, na 67,67 dolara, najniža razina od srpnja 2023.

Nakon što su cijene nafte pale u kolovozu, na početku rujna nastavljen je njihov negativni trend, te trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega slabi potražnja za "crnim zlatom".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?