Izvješće o zdravlju stanovništva

Polovina stanovništva u BiH je siromašna RIZIK

SNIMIO DAVOR KIBEL , OSIJEK, 08.01.2008. VJ G.ZABUNĐIJE, SIROMAŠTVO, KOPANJE PO SMEĆU
02.01.2016.
u 07:00

Pokazatelj rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti u BiH dvostruko veći nego u EU Incidencija rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti u FBiH iznosila je 46% i veća je u ruralnim nego u urbanim područjima

Federacija BiH nije ostvarila napredak na polju uključenosti socijalno ugroženih kategorija stanovništva, navodi se u izvješću "Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu" koje "Večernjak" posjeduje te donosimo kakvi su rezultati istraživanja o stanju siromaštva u FBiH.

Pokazatelji siromaštva

Prema definiciji EU i odluci Vijeća Europe, siromašne su osobe, obitelji i skupine osoba čiji su resursi (materijalni, kulturni i društveni) ograničeni u tolikoj mjeri da ih isključuju iz minimuma koji se traži za život u zemlji u kojoj žive, navodi se u izvješću. Siromaštvo stanovništva Federacije BiH je procijenjeno anketom o potrošnji kućanstava u BiH, koje Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine periodično provodi, a posljednja je objavljena za 2011. godinu. Anketom su prvi put prikupljeni podaci koji su omogućili praćenje europskih pokazatelja siromaštva i socijalne isključenosti, obuhvaćaju multidimenzionalni koncept uskraćenosti i predstavljeni su udjelom stanovništva u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti (AROPE): rizik od siromaštva, teška materijalna uskraćenost i nizak intenzitet rada), stoji u izvješću.

Višečlana kućanstva

Pokazatelj rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti (AROPE) za BiH identificira gotovo polovinu stanovništva zemlje (48,1%), što je dvostruko više od prosjeka svih 28 članica EU (24%), a niže samo u odnosu na Bugarsku (49,1%). Incidencija rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti u Federaciji BiH iznosila je 46% i viša je u ruralnim nego u urbanim područjima.

Relativno siromaštvo je najviše koncentrirano unutar jednočlanih i kućanstava koja imaju 5 ili više članova, te u samačkim kućanstvima gdje je nositelj starosti 65 i više godina. Također, niska razina obrazovanja je povezana s rizikom od siromaštva, pa je 39,8% kućanstava čiji nositelj nema nikakvu školsku spremu siromašno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije