nastavljen rast cijena

Potrošačka košarica u BiH blizu 3000 KM, u mjesec dana skuplja za gotovo 20 KM

kupovina, trgovina
Ilustracija
05.05.2024.
u 20:35

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za siječanj iznosila je 1338 KM, a minimalna, prema odluci Vlade, je 619 KM, tako da je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom 45,86 posto, a minimalnom plaćom 21,22 posto

Iako u nešto nižim postocima u odnosu na protekle mjesece, rast cijena u BiH nastavljen je i u ožujku ove godine. Stanovnici ove zemlje iz mjeseca u mjesec sve više novca moraju izdvojiti za osnovne životne namirnice, piše Večernji list BiH.

Kako obitelji preživljavaju

- Razina cijena u ožujku 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 2%. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima: hrana i bezalkoholni napici za 1,2%, alkoholna pića i duhan za 3,8%, stanovanje i režijski izdaci za 0,3%, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 3,6%, zdravstvo za 3,2%, prijevoz za 1,5%, komunikacije za 2,3%, rekreacija i kultura za 4,3%, obrazovanje za 2,1%, restorani i hoteli za 8,4% te ostala dobra i usluge za 6,5% - navodi se u izvješću Agencije za statistiku BiH. Isti podaci pokazuju kako su u ožujku cijene bile više i u odnosu na veljaču ove godine.

- Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za 0,3% - stoji u spomenutom izvješću. U odnosu na veljaču ove godine, cijene hrane i pića veće su za 0,1%, prijevoza 0,6%, restorana i hotela za 0,5 %. U posljednje tri godine zabilježeno je enormno poskupljenje praktički svih namirnica, od brašna i kruha, mesa, mlijeka i kave do voća i povrća.

Da je u samo mjesec dana ponovno došlo do rasta cijena, potvrđuju i podaci Saveza samostalnih sindikata BiH, prema čijem je izračunu visina sindikalne potrošačke košarice za četveročlanu obitelj u ožujku iznosila 2917,50 KM, dok je u veljači za iste troškove trebalo izdvojiti 2898,90 KM. Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u FBiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskoj, a drugo u dobi osnovca.

Pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici čine: prehrana 43,72 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,32 posto, obrazovanje i kultura 10,62 posto, odjeća i obuća 12,34 posto, prijevoz 4,73 posto te održavanje kućanstva 6,85 posto.

Energenti, cijene, hrana

U kategoriji prehrane korištene su cijene iz triju trgovačkih centara za 86 artikala. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za siječanj iznosila je 1338 KM, a minimalna, prema odluci Vlade, je 619 KM, tako da je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom 45,86 posto, a minimalnom plaćom 21,22 posto.

Ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja za medije ističe kako strateške robe, kao što su energenti i hrana, u posljednje vrijeme postaju preskupe ne samo stanovnicima BiH nego i većini stanovnika na planetu. Naglašava kako, uz klimatske promjene i geostrateška miješanja, oni koji kontroliraju proizvodnju i distribuciju tih proizvoda u poziciji su diktirati cijene, a te cijene ne prate zarade zaposlenih. On dio rješenja trenutačne situacije vidi u povratku domaćoj proizvodnji, ali uz potpuno drugačiji sustav poticaja. - Imamo dominantan uvoznički lobi, neuređen sustav poticaja koji treba preformulirati jer treba stimulirati obradu nezasijanih površina, mlade da se vraćaju te primjenjivati znanost i agrotehničke mjere jer su prinosi koje imamo u odnosu na susjede i do pet puta manji - kaže Ljuboja. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?