Potpisan sporazum

Povijesni dogovor u ZHŽ-u, zaposleni u osnovnim školama idu prema vrhu po rastu plaća

28.06.2024.
u 12:52

Povijesni dogovor! Tako bi se ukratko mogao predstaviti dogovor Ministarstva obrazovanja u ZHŽ-u na čelu s Danijelom Perić i Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Naime, jutros rano organizirani su sastanak i press konferencija, pa bi se moglo reći da se dugo razgovaralo i dogovaralo, no urodilo je plodom i konačno na početku školske godine nećemo u ZHŽ-u slušati o mogućim štrajkovima, štrajkovima upozorenja, dugim štrajkovima..., piše portal Herc.info.

Vlada ZHŽ-a i Ministarstvo obrazovanja ZHŽ-a su nakon dubokih analiza fiskalnih mogućnosti i projekcija ponudili 7+7 posto, odnosno već od iduće plaće sjest će uposlenima u osnovnim školama 7 posto više novca i tako svakog mjeseca do školske godine 2025./2026. nakon čega će povećanje biti još 7 posto. Tim povećanjem ZHŽ će sa zadnjeg mjesta doći među vodeće županije s najvećim rastom plaća.

U uvodu svog govora, ministrica Daniela Perić čestitala je predsjedniku Nezavisnog sindikata Stanku Ćurčiću, svima u sindikatu, te uposlenima u osnovnim školama svoje županije.

- Ovo nisu bili pregovori u kojima jedna strana gubi, a druga dobiva, već su svi sudionici ravnopravno pridonijeli postizanju zajedničkog cilja. Drago mi je da smo od početka pregovora na prvo mjesto stavili našu djecu, naše učenike, što je uvelike doprinijelo postignutom kompromisu. Vladi ZHŽ-a je obrazovanje od prvog dana prioritete. Želimo zajedno graditi bolji i kvalitetniji obrazovni sustav kroz kurikularnu reformu, nove zakone, centre izvrsnosti, pravilnike o napredovanju, poboljšanje uvjeta u školama, stručna usavršavanja - istaknula je ministrica Perić, prenosi Herc.info.

Zaželjela je zaposlenicima škola ugodno ljeto, da se odmore i svježi krenu u novu školsku godinu.

Zadovoljan je bio i predsjednik Sindikata Stanko Ćurčić. - Zahvaljujem se medijima, ministrici, svima jer je ovo jako bitan događaj za osnovno školstvo. Potpisali smo sporazum na dvije godine, ja sam predlagao i na više, samo da se povećanje dogodi, međutim našli smo neki kompromis. Ovo je prvi put da potpisujemo ugovor na dvije godine. Sporazum nije loš, sva prava su zadržana. Hvala ministrici Danijeli Perić, hvala ministrici financija Blagici Leko. Za pola godine, imali smo samo vakuum od mjesec i pol dana, napravili smo sporazum. To je pohvalno. Čekaju nas veliki zadaci, od kurikularne reforme, novih zakona, ali sad se možemo fokusirati na probleme koji nas prate i rješavati ih - poručio je šef Sindikata.

Objasnio je i gdje je ZHŽ ovim povećanjem. - Sa zadnjeg mjesta se penjemo na 4. mjesto, a sljedeće godine, 1. svibnja, s tim povećanjem, mi se penjemo na drugo ili treće mjesto. Sarajevo ide, primjerice, 10+2, kod nas je 7+7, a stalno se uspoređujemo sa Sarajevom, milijunskim gradom, drukčije se puni proračun i mi ćemo biti ponosni ako budemo na drugom mjestu i tome težimo - kazao je Ćurčić.

Istaknuo je da je svjestan da je ovo maksimum. - Ulazimo u jedno mirno razdoblje, svaki put se potpisivalo na godinu dana i to je za mene bilo nedopustivo. Što dulje, to je bolje, ali s postotkom - zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije