Važan projekt

Prva faza sjeverne obilaznice Gruda završena, druga u pripremi

Sjeverna obilaznica Grude
Grude.com
16.09.2024.
u 11:52

Prvi metri sjeverne obilaznice iznad Gruda počeli su s izgradnjom u travnju prošle godine.

Riječ je o projektu vrijednom više milijuna maraka, financiranom kreditnom linijom Europske banke za obnovu i razvoj kroz program modernizacije magistralnih cesta. Ekipa RTV-a Herceg Bosne posjetila je gradilište te donosi najnovije informacije o tijeku radova.

Dionica duga 2,6 kilometara, čija je vrijednost iznad 5 milijuna KM, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata ne samo za općinu Grude već i za cijelu Zapadnohercegovačku županiju. Riječ je o projektu koji će u znatnoj mjeri rasteretiti promet kroz samo središte općine.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj ističe kako su Grude poznate kao gospodarski dinamična sredina, no da su prometno često zapostavljene. - Nismo imali sklad i ravnotežu investicija u prometnu infrastrukturu, kako u privatnom tako i u javnom sektoru - izjavio je Grizelj.

Radovi na prvoj fazi sjeverne obilaznice su završeni, a druga faza je u pripremi, potvrdio je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine. U ovoj fazi planirano je postavljanje tampona, asfaltiranje te izgradnja novih kružnih tokova, s ukupnom vrijednošću druge faze od oko 4 milijuna KM.

Izgradnja sjeverne i južne obilaznice Gruda omogućit će stvaranje prometnog prstena koji će značajno rasteretiti središte općine kroz koje godišnje prođe oko 40 tisuća kamiona.

- Sav promet s graničnog prijelaza Gorica više neće prolaziti kroz središte, što je od iznimne važnosti za smanjenje gužvi i poboljšanje prometa prema Mostaru i ostatku Hercegovine - naglasio je Pravdić. Prema informacijama iz JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, planirani završetak radova na sjevernoj obilaznici Grude predviđen je za listopad 2024. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije