šest i pol godina zatvora

Ruski sud osudio Aisu Kurmaševu, rusko američku novinarku RFE

22.07.2024.
u 18:14

Ruski sud je osudio Alsu Kurmaševu, rusko-američku novinarku Radio Free Europe/Radio Liberty koji financira američka vlada, za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, i osudio je na šest i pol godina zatvora nakon tajnog suđenja, sudskih spisa i službenika, priopćio je sud u ponedjeljak

Presuda u gradu Kazanju izrečena je u petak, istoga dana kada je sud u ruskom gradu Jekaterinburgu osudio novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha za špijunažu i osudio ga na 16 godina zatvora, u slučaju koji su SAD nazvale politički motiviranim.

Kurmaševa, 47-godišnja urednica tatarsko-baškirskog servisa RFE/RL, osuđena je zbog "širenja lažnih informacija" o vojsci, navodi se na web stranici Vrhovnog suda Tatarstana.

Glasnogovornica suda Natalija Loseva potvrdila je telefonom Associated Pressu da je Kurmaševa osuđena na šest i pol godina zatvora, u slučaju koji je klasificiran kao tajni, bez dostupnih pojedinosti o prirodi optužbi protiv nje.

Upitan u ponedjeljak o presudi, predsjednik i izvršni direktor RFE/RL, Stephen Capus, osudio je suđenje i presudu Kurmaševoj kao "izrugivanje pravdi".

- Jedini ispravan ishod je da Alsu odmah oslobode iz zatvora njeni ruski tamničari – navodi on u priopćenju.

- Prošlo je puno vremena da se ta američka državljanka, naša draga kolegica, ponovno ujedini sa svojom obitelji koju voli – navodi Capus u pisanoj izjavi za AP.

Kurmaševa, koja ima američko i rusko državljanstvo i živi u Pragu sa suprugom i dvije kćeri, privedena je u listopadu 2023. i optužena da se nije registrirala kao strani agent dok je prikupljala podatke o ruskoj vojsci.

Kasnije je također optužena za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci prema zakonu koji je efektivno kriminalizirao svako javno izražavanje o ratu u Ukrajini koje odstupa od linije Kremlja.

Kurmaševa je prvobitno zaustavljena u lipnju 2023. na međunarodnom aerodromu Kazanj nakon što je prethodnog mjeseca putovala u Rusiju kako bi posjetila svoju bolesnu staru majku. Službenici su joj oduzeli američku i rusku putovnicu, i novčano je kaznili jer nije registrirala svoju američku putovnicu. Čekala je da joj vrate putovnicu kada je u listopadu  te godine uhićena pod novim optužbama. RSE je više puta pozivao na njeno oslobađanje.

Ruske su vlasti 2017. priopćile RFE/RL-u da se registrira kao strani agent, ali je osporio korištenje zakona o stranim agentima od strane Moskve na Europskom sudu za ljudska prava. Rusija je ovu organizaciju kaznila s milijunima dolara.

U veljači je RFE/RL zabranjen u Rusiji kao nepoželjna organizacija.

Brza i tajnovita suđenja Kurmaševoj i Gershkovichu u ruskom visoko ispolitiziranom pravnom sistemu probudila su nade u moguću razmjenu zatvorenika između Moskve i Washingtona. Rusija je ranije signalizirala moguću razmjenu koja uključuje Gershkovicha, ali je navela da presuda u njegovom slučaju mora biti prva.

Hapšenja Amerikanaca sve su češća u Rusiji, a poznato je da je tamo zatočeno devet američkih državljana jer su napetosti između dvije zemlje eskalirale zbog borbi u Ukrajini.

Gershkovich (32), uhapšen je 29. marrta 2023. dok je bio na izvještavanju u gradu Jekaterinburgu na Uralskim planinama. Vlasti su tvrdile, ne nudeći nikakve dokaze, da je prikupljao tajne informacije za SAD.

Iza rešetaka je od hapšenja, što je vrijeme koje će mu se uračunati u kaznu. Većina toga bila je u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo - iz carskog doba koji se koristio tokom čistki Josifa Staljina, kada su se u njegovom podrumu vršila pogubljenja. Prebačen je u Jekaterinburg na suđenje.

Gershkovich je prvi američki novinar uhićen pod optužbom za špijunažu od Nicholasa Daniloffa 1986., na vrhuncu hladnog rata. Strani novinari u Rusiji bili su šokirani uhićenjem Gershkovicha, iako je Rusija donijela sve represivnije zakone o slobodi govora nakon što je poslala vojnike u Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je nakon presude da je Gershkovich "bio na meti ruske vlade jer je novinar i Amerikanac", prenosi AP.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije