Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Set zakona: Povećavaju se primanja branitelja i članova njihovih obitelji

storyeditor/2024-07-29/dom_naroda_fbih_2024-1.jpg
vl
30.07.2024.
u 13:57

Dom naroda Parlamenta FBiH uskladio je poslovnik s amandmanima na Ustav Federacije BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj u ponedjeljak potvrdio je set braniteljskih zakona kojima je omogućena njihova primjena nakon skorog stupanja na snagu, piše Večernji list BiH. U pitanju su zakon o izmjeni i dopuni Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih odličja i članova njihovih obitelji te Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Doneseni zakoni predviđaju da se za 3,25 posto povećaju naknade braniteljima i njihovim obiteljima tako da će osnovica za braniteljske naknade biti usklađena po propisima koji reguliraju oblast mirovinsko-invalidskog osiguranja.

Što donose zakoni

Doneseni zakoni primjenjivat će se od 1. srpnja. Suglasnost na donošenje seta navedenih zakona dale su braniteljske udruge, a odnosi se na 104.905 pripadnika. Kako je objasnio priređivač zakona, resorni federalni ministar Nedžad Lokmić, za provedbu Zakona o razvojačenim braniteljima iz proračuna je potrebno osigurati 800.000 KM, Zakona o nositeljima ratnih odličja 200.000 KM i Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji 2,5 milijuna KM. Ukupno povećanje je 3,5 milijuna KM. Nakon što je Dom naroda potvrdio set braniteljskih zakona, oni na koje se odnosi već u rujnu mogu računati na povećanje isplata za kolovoz, a retroaktivno i za srpanj. Izmjenama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji propisana je još jedna izmjena kojom će se djeci poginulih branitelja čija je nesposobnost nastala do navršene 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućiti nastavak korištenja prava na obiteljsku invalidninu sve dok ta nesposobnost traje. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH donio je odluku o izmjenama i dopunama poslovnika o radu ovog doma. Usvojenim izmjenama i dopunama poslovnik je zapravo usklađen s amandmanima na Ustav Federacije BiH koje je u izbornoj noći 2022. godine nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. U pitanju je 21 amandman na Ustav Federacije BiH kojim se, među ostalim, povećava broj izaslanika u ovom domu s 58 na 80 tako da se broj izaslanika u klubovima konstitutivnih naroda, Klubu Hrvata, Klubu Bošnjaka i Klubu Srba, povećava sa 17 na 23, a u Klubu ostalih sa 7 na 11. Amandmanima na Ustav preciznije je definirano i koja se pitanja mogu tretirati kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, kako se mijenja način izbora sudaca u Ustavni sud Federacije BiH, otklanjaju blokade prilikom izbora Vlade Federacije BiH. Izmjene i dopune poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH predložio je Kolegij ovog doma, koji čine predsjedatelj i dopredsjedatelji, predsjednici klubova konstitutivnih naroda te tajnik Doma naroda.

Klub ostalih

Obrazlažući predložene izmjene i dopune poslovnika, tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić podsjetio je da su visoki predstavnici dosad nametnuli ukupno 110 amandmana na Ustav Federacije BiH. Izmjene i dopune poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojene su unatoč protivljenju izaslanika SDA i DF-a koji su, po riječima Muamera Zukića, predsjednika Kluba Bošnjaka, naglasili kako ih ovaj klub neće podržati iz principijelnih razloga jer su njima razvlašteni Bošnjaci. - Vlada Federacije BiH izabrana je bez suglasnosti potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende i tako su Bošnjaci razvlašteni, a takvih je primjera još. Jedan od njih se ogleda i u izboru člana rukovodstva ovog doma iz reda bošnjačkog naroda - objasnio je Zukić, na što su mu replicirali izaslanici Kluba Bošnjaka koji nisu iz SDA, poput Vildane Bešlije, izaslanice Naše stranke. Nakon što se u raspravu uključila i Belma Kapo, izaslanica u Klubu ostalih, Haris Zahiragić (SDA) do kraja je razotkrio način izbora izaslanika u ovom klubu. - Zanimljivo je da se iz Kluba ostalih javljaju kada govorimo o pravima Bošnjaka. Izgleda kako su se sjetili da su im se bake i djedovi izjašnjavali kao Bošnjaci - kazao je Zahiragić otkrivajući anomaliju oko popunjavanja Kluba ostalih koja postoji otkako je formiran ovaj klub, a u kojemu nikad nije bilo predstavnika manjina koji žive u BiH. Izmjene i dopune poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojene su po žurnoj proceduri s 41 glasom "za", 11 "protiv" i 10 suzdržanih, uz zaključak kojim su najavljeni skora izrada i donošenje novog poslovnika o radu ovog doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije