Posredni izbori iz RS-a

SIP potvrdio rezultate, SNSD-u četiri, a SDS-u jedan izaslanik

16.01.2023.
u 18:09

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine jučer je donijelo odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Na sjednici je konstatirano da je žalba koju je uložio PDP Sudu Bosne i Hercegovine odbijena kao neosnovana i da su se stekli uvjeti za donošenje odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjelu mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Time je mandat dodijeljen Snježani Novaković-Bursać, Sredoju Noviću, Nikoli Špiriću i Radovanu Kovačeviću iz SNSD-a te Želimiru Neškoviću iz SDS-a. Ovime je SNSD dobio četiri od pet izaslanika u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH.

Prethodno je SIP 5. siječnja donio odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta BiH iz Republike Srpske, ali je na tu odluku uložena žalba.

No, žalbu je Prizivni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbio kao neosnovanu pa su se stekli uvjeti da Središnje izborno povjerenstvo jučer donese odluku kojom su potvrđeni rezultati ovih posrednih izbora. Pitanje većine u Domu naroda Parlamenta BiH bitno je u kontekstu rada budućeg Vijeća ministara jer svako zakonsko rješenje i odluka trebaju dobiti odobrenje obaju domova Parlamenta BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?