korisno

Spriječite kiseljenje i zgrušavanje mlijeka neobičnim trikom: Potrebna vam je kuhinjska sol!

mlijeko
shutterstock
06.03.2023.
u 07:10

Mlijeko obično ima rok trajanja do sedam dana, no s ovim trikom može potrajati i do tri tjedna!

Mlijeko je namirnica koja se vrlo često koristi u kućanstvima, no nažalost se brzo pokvari. Iz Eat By Date objašnjavaju da ako je neotvoreno, punomasno mlijeko može trajati pet do sedam dana, mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće i obrano mlijeko može trajati više od sedam dana, a mlijeko bez masnoće i bez laktoze, može trajati duže, sedam do deset dana nakon otisnutog datuma, ako se drži u hladnjaku. 

No, kako piše Express, postoji nekoliko načina koje možete učiniti kako biste produžili rok trajanja mlijeka

Prvo što trebate učiniti je kupiti mlijeko s najdužim rokom trajanja. Osim toga, stručnjaci predlažu da mlijeko u svoja kolica dodate posljednje jer ćete mu tako dati najbolje šanse da ostane na konstantnoj temperaturi. 

Također, kada mlijeko donesete kući, odmah ga stavite u hladnjak. 

Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata hladnjaka, ali najbolje ga je držati na polici gdje je hladnije i gdje je temperatura stabilnija. Najčešće se mliječni proizvodi stavljaju u stražnji dio hladnjaka, jer svaki put kada su vrata otvorena, predmeti s prednje strane hladnjaka i u vratima, izloženi su toplijem zraku.

Kada koristite mlijeko, vratite ga izravno u hladnjak kada završite s njim jer je najbolje da ne stoji na pultu dulje nego što je potrebno.

Nakon otvaranja mlijeko može trajati tjedan ili dva bez zgrušavanja, ali neki predlažu da u kutiju dodate prstohvat soli, vratite poklopac i protresete kako bi se sol ravnomjerno rasporedila.

Minerali soli usporavaju kiseljenje mlijeka jer izvlače molekule vode, što smanjuje aktivnost proizvoda vode i zauzvrat usporava rast većine bakterija. Kao rezultat toga, mlijeko će trajati i do tjedan dana duže. 

Ako se brinete da nećete koristiti ili piti mlijeko, možete ga i zamrznuti,  a tako smrznuto može se čuvati do tri mjeseca. Tekstura i okus mogu biti malo promijenjeni, ali otopljeno mlijeko bit će sigurno za piće i posebno prikladno za kuhanje ili pečenje.

Samo provjerite ima li posuda ili karton u kojem ga zamrzavate mjesta na vrhu kako bi se omogućilo širenje dok se zamrzava. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije