Jesenski ekvinocij

Stigla je jesen, dani će biti sve kraći, a noći dulje

23.09.2024.
u 13:20

Jučer u 14.43 i kalendarski je počela jesen. Iako smo u školi učili da jesen obično počinje 23. rujna, a ostala godišnja doba 21. u određenom mjesecu, mogući su lagani pomaci. Jesenski ekvinocij se pomaknuo pa jesen dočekujemo dan prije nego što smo učili u školama. Ekvinocij znači da su noć i svijetli dio dana gotovo identične duljine.

Od te točke u godini tamni dio dana postaje sve dulji, a svijetli dio dana sve kraći. S jeseni smo se naviknuli ubirati plodove, pa iako smo uglavnom promijenili stil života, još uvijek je to doba kada pripremamo zimnicu, ali i zbrajamo učinjeno da bismo tijekom duge zime bolje planirali što ćemo učiniti s idućom godinom. I samo podsjećanje, jesen dočekujemo na sjevernoj Zemljinoj polutki, a na južnoj se vesele proljeću.

Da vam ne bude krivo, zbog eliptičnosti Zemljine putanje i veće brzine gibanja u blizini perihela, jesen na sjevernoj polutki traje kraće nego na južnoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?