susrete organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH

Susreti prijevoznika: Bez odlaganja, po hitnom postupku, riješiti probleme prijevoznika

susret prijevoznika
Foto: Fena
1/5
28.06.2024.
u 17:26

Više od 160 predstavnika bh. kompanija, institucija i organizacija iz Bosne i Hercegovine i regije sudjeluje na dvodnevnim Susretima međunarodnih cestovnih prijevoznika/Regionalni transportni forum „Aktualna kretanja u međunarodnom cestovnom prijevozu“, koje je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, te uz podršku TOBBUND-IRU.

Susreti prijevoznika, koje VTKBiH organizira od 2005. godine, jedan su od rijetkih događaja na kojem prijevoznici imaju mogućnost razmijeniti iskustva i upoznati se s novim tehnologijama i legislativom u transportu. U fokusu ovogodišnjih susreta, koji se održavaju 28. i 29. lipnja, su teme vezane za smart tahograf druge generacije, obveze prijevoznika iz trećih država, zastoj na graničnim prijelazima i ograničen boravak vozača u EU, novi uvjeti ulaska na teritorij EU i digitalizacija u ovoj oblasti.  

Zamjenik glavnog tajnika VTKBiH Nihad Bajramović u obraćanju medijima kazao je, kako je primarni cilj susreta upoznavanje prijevoznika s aktualnim događajima, izazovima i očekivanjima u transportnoj oblasti u Bosni i Hercegovini, ali i Europskoj uniji i zemljama u okruženju.

- Radi se o  tradicionalnim susretima međunardnih prijevoznika s kojim želimo analizirati zakonske propise, kako bi naši prijevoznici mogli i znali što se događa i na koji način će se ponašati u budućnosti. VTKBiH je jedini zastupnik i predstavnik naše zemlje u međunarodnom prijevozu tako da mi imamo obavezu  prijevoznike informirati o svim aktualnim pitanjima. Ono što je najvažnije jeste sustav ETIAS za prijavljavanje naših građana, prijevoznika i ljudi koji žele prelaziti granicu. Ovaj sustav stupa na snagu 1. siječnja 2025.  Smatramo da naše gospodarstvenike moramo pripremiti za sustav prijavljivanja čime  bi ubrzali sam proces i ne bi bilo zadržavanja na granicama – kazao je Bajramović.  

Osiguranje minimalno još jednog graničnog prijelaza za fitosanitarni pregled je, kako je rečeno, minimalni zahtjev i potreba bh. gospodarstva.

- Sve naše analize jasno ukazuju kako je potrebno hitno pristupiti izmjeni postojećeg Ugovora o graničnim prijelazima za međunarodni cestovni promet s Republikom Hrvatskom. Veliki problem je i neusklađenost radnog vremena veterinarskih, fitosanitarnih i sanitarnih inspektora na hrvatskoj strani. Također, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH. Stoga pozdravljamo jučerašnju odluku Vijeća ministara BiH da, na osnovu inicijative Komore, s nadležnim tijelima u EU poduzmu aktivnosti za izuzimanje vozača od ovog ograničenja -  rekao je Bajramović.

Pored aktualnih tema, kako je dodao Bajramović, na susretima će se razgovarati i o stručnim temama kao što je digitalizacija u transportu. 

-Mi se nalazimo u eri digitalizacije tako da moramo pratiti trendove i aktualne zakonske akte koji reguliraju digitalizaciju – kazao je.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kazao je kako je međunarodni prijevoz, jedan od najzdravijih sektora naše ekonomije.

-  Moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da im pomognemo. Na mini rok najbolje ćemo im pomoći ako uđemo u EU, ali problemi  sa kojim se oni danas susreću često se vezuju u dotiču polja ljudskih prava. Činjenica je da im se broje dani u EU  kada profesionalno rade,  što izaziva problem ne samo za tvrtke nego i za svaku pojedinačnu osobu. Naša zadatak je da se, osim pridruživanja EU,  borimo da  ta restrikcija bude podignuta, te kada se obraćaju ministarstvu i generalno državi da pojednostavimo proceduru. Također, naš zadatak je da im otvorimo granične prijelaze u suradnji s državama gdje se to najviše zahtijeva, a to je u ovom trenutku Hrvatska. Stavari idu sporo, ali tu smo da se borimo – kazao je Forto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije