Maligna oboljenja

Sve mlađi u borbi s teškim bolestima

16.09.2024.
u 21:31

Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrtnosti djece starije od 4 godine u razvijenim zemljama, a prema podacima klinika, broj oboljele djece s tim dijagnozama raste

Onkološke bolesti teške su za svaku obitelj, pogotovo kada se otkrije da njihovo dijete ima malignu bolest. Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrtnosti djece starije od 4 godine u razvijenim zemljama, a prema podacima klinika, broj oboljele djece s tim dijagnozama raste, piše Večernji list BiH. Procjenjuje se da svake godine oko 400.000 djece i mladih (dob od 0 do 19 godina) oboli od raka diljem svijeta.

Različiti simptomi

Od malignih oboljenja u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 40 djece do 18 godina, rekla je za Srnu šefica Odjela za dječju hematoonkologiju Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Jelica Predojević Samardžić.

- Riječ je o različitim onkološkim bolestima, od leukemija, tumora mozga, bubrega, jetre ili kostiju ili drugim rjeđim tumorima, s cijelim spektrom različitih simptoma - rekla je Samardžić.

Kako je istaknula, uzrok za nastanak onkoloških bolesti kompleksno je pitanje te znanost na to pitanje nema definitivan odgovor, ali se kao uzroci spominju faktori nasljeđa i okoline. Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u 2020. godini evidentirano je deset osoba mlađih od 18 godina koje su oboljele od karcinoma. Kako su rekli za Srnu iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, prema podacima o broju novooboljelih osoba od raka mlađih od 18 godina, godinu prije, 2019., evidentirano je ukupno 19 osoba, dok je 2018. broj novooboljelih mlađih od 18 godina bio 15. Pedijatar hematoonkolog na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar dr. Borko Rajič kazao je za Fenu nedavno kako se, nažalost, i pedijatrija suočava s porastom broja malignih bolesti. Ističe kako su najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece leukemije (posebno akutna limfatična), potom limfom i tumor mozga, a slijede solidni tumori - najčešće bubrega.

- Obično bismo jednom mjesečno imali po jedno oboljelo dijete, ali prošle godine slika se promijenila. U Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar, kojoj gravitiraju četiri županije (ZHŽ, HNŽ, HBŽ i SBŽ) na području Federacije BiH, u 2023. godini registrirano je čak 20 oboljele djece od malignih bolesti - istaknuo je ranije za Fenu dr. Rajič.

Riječ je o djeci od 1 do 18 godina za koju liječnici ne znaju što su okidači osim što, kaže dr. Rajič, imaju lošu sreću.

- Iako mnoga istraživanja upućuju na to da morate imati neku genetsku predispoziciju, kromosomske promjene, biti imunodeficijentni bolesnici, kao i da su zračenje, kemijski spojevi - benzenski spojevi i definitivno zagađenje glavni faktori rizika od tumora, kod djece ispada da imaju samo lošu sreću - ocijenio je tada dr. Rajič.

Napomenuo je kako su velike razlike oboljelih u starijoj i mlađoj dobi. Prema njegovim riječima, pedijatrijske maligne bolesti imaju mnogo bolje preživljenje, čak do 60 posto kod najtežih oblika, a neki oblici limfoma imaju preživljenje i više od 90 posto, dok kod odraslih najbolji oblici tumora imaju preživljenje 60 posto.

“Zlatni rujan”

Ovaj mjesec, rujan, posvećen je podizanju svijesti o raku u dječjoj dobi, mjesec u kojem se globalna zajednica okuplja kako bi podržala djecu oboljelu od ove teške bolesti i njihove obitelji. I udruga “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava “Zlatni rujan”, mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, nizom aktivnosti.

- Ovo neće biti običan “Zlatni rujan”. Ovo je mjesec kad trčimo utrku života, kad će cjelokupna društvena zajednica iskazati solidarnost s djecom oboljelom od raka. Vrijeme kad ćemo svi imati priliku pokazati podršku i poslati snažnu poruku našim mališanima, da nisu sami. Da smo spremni stati uz njih u najvećoj utrci, onoj za život - poručili su ranije iz udruge “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije