POSUŠJE

Sveta misa, tribina o fra Petru Bakuli i susreti u Batinu

28.07.2016.
u 09:00

Već 19. put organiziran je susret duhovnih zvanja posuškog kraja s jako dobrim programom. Mnogi su pristigli sa svih strana, od Makarske i Dubrovnika pa preko Đakova i Kanade. Program je započeo svetom misom koju je predvodio fra Ferdo Boban. Istaknuo je brojne podatke i o slavnom posuškom franjevcu fra Petru Bakuli.

Pozdravi župnika Vukšića

Fra Mario Knezović prije misnog slavlja predstavio je program ovogodišnjih susreta duhovnih zvanja posuškoga kraja, a prigodan govor pozdravljajući sve uputio je posuški župnik fra Mladen Vukšić. Uz vjernike, rodbinu i prijatelje nositelja duhovnih zvanja pristigli su i sudionici proslave 60. obljetnice male mature na čelu s fra Šimunom Orečom.

Nakon susreta i razgovora u crkvenom dvorištu uz domaće specijalitete, fra Andrija Nikić održao je na tribini prigodno predavanje o velikom franjevcu fra Petru Bakuli koji je u svoje vrijeme po Europi prikupljao pomoć za prosvjetno i vjersko uzdizanje Hercegovine, namicao sredstva za dogradnju škola te izgradnju franjevačke crkve u Mostaru, samostana na Humcu i završetak radova u Širokom Brijegu. Pokretač je i nositelj mnogih pothvata u Provinciji i Apostolskom vikarijatu u Hercegovini. Istaknuo se kao odgojitelj, profesor, župnik, gvardijan, vrsni pravnik (uspješno je u Rimu riješio pravno uređenje hercegovačke franjevačke zajednice), graditelj, sudac, liječnik, ljekarnik i nadzornik katoličkih škola. Pisao je na talijanskom, hrvatskom i latinskom, a po književnim oblicima djela mu se svrstavaju u pjesme, sonete, ode, himne, religiozno-povijesne epove, kao i u filozofiju, polemiku i prijevode. Njegov Šematizam iz 1867. objavljen je 1970. u hrvatskom prijevodu pod naslovom “Hercegovina prije sto godina”.

Ovi tradicionalni susreti završavaju zabavom pa je tako bilo i ovoga puta u rodnom mjestu fra Petra Bakule, u posuškom Batinu. Ovi susreti započeli su na poticaj pok. fra Ljube Čuture kojega su se svi prisjetili, a tiskana je i knjiga u kojoj je zapisano 127 duhovnih zvanja Posuškog dekanata. Naglašen je rast mladih, njih čak 19, koji kreću među duhovna znanja posuškoga kraja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije