Zastupnički dom FBiH razmatrao izmjene Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom

zastupnički dom fbih
26.06.2024.
u 17:20

Ministar Delić je pojasnio da je motiv za izmjene tog zakona revizija zbog koje smo imali zagušenje u centrima za socijalni rad a zbog čega je isplata dječijih dodataka kasnila i po nekoliko mjeseci

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas su na sjednici u Sarajevu raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH s ciljem rješavanja evidentnih problema vezanih za nemogućnost pravovremenog rješavanja podnesenih zahtjeva centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić prethodno je pojasnio da je motiv za izmjene tog zakona revizija zbog koje smo imali zagušenje u centrima za socijalni rad a zbog čega je isplata dječijih dodataka kasnila i po nekoliko mjeseci.

Dodao je kako je to riješeno na način da je centrima za socijalni rad omogućeno da tijekom godine po službenoj dužnosti urade reviziju.

- Ono što je značajno jeste da smo u prihodovnom cenzusu za ostvarivanje prava na dječiji dodatak ukinuli naknadu osobama s invalitetom i također uvrstili u pravo bez ikakvih dodatnih ispunjavanja određenih kriterija djecu koja boluju od malignih bolesti i djecu koja su osobe s invalitetom prve i druge kategorija - rekao je Delić.

Dodao je kako je u zakonu pojam domaćinstva zamijenjen pojmom obitelj koju čine, znači, roditelji i djeca i kako bi bile izbjegnute prijašnje malverzacije po tom pitanju.

Član Povjerenstva za pitanja mladih Amir Purić naveo je kako je to tijelo jednoglasno prihvatilo prijedlog zakona uz zaključak kojim traži brisanje prihoda po osnovu obaveznog izdržavanja prilikom obračuna prihoda po članu obitelji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak jer bi time bio unaprijeđen položaj obitelji s jednim roditeljem.

Uime Odbora za rad i socijalnu zaštitu Fuad Abazspahić je rekao kako je Odbor jednoglasno usvojio zaključak kojim prihvaća prijedlog zakona i predlaže Zastupničkom domu da ga usvoji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije