SARAJEVO

Značajan napredak u povlačenju sredstava iz EU programa Horizon Europa

28.06.2024.
u 16:28

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Okvirnom programu Europske unije za istraživanje i inovacije Horizont Europa za 2023. godinu.

Prema ažuriranim podacima Europske komisije, koji obuhvaćaju rezultate evaluacije projekata za pozive koji su bili otvoreni do lipnja 2023. godine, u razdoblju 2021. - 2023. godine organizacije iz BiH su podnijele 314 prijave, od čega su 251 zadovoljile pravno-formalne kriterije.

Ukupno su organizacije iz BiH potpisale ugovore o korištenju grant sredstava za 38 projekata, a za projekte iz BiH je dodijeljeno oko sedam milijuna eura, što pokazuje povećanje udjela bh. subjekata u ovom programu. U tijeku je evaluacija projekata za pozive otvorene u drugoj polovici  2023. godine.

Ilustracije radi, u prethodnom programu Horizont 2020, koji je trajao do 2014. do 2020. godine, organizacije iz BiH su povukle ukupno 8.5 milijuna eura. Na osnovu dosadašnjih rezultata, može se reći da će organizacije i institucije iz Bosne i Hercegovine već u 2024. dostići razinu prethodnog sedmogodišnjeg ciklusa.

Putem dva tekuća granta, koja realizira Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u prošloj godini podržano je ukupno 49 projekata. U okviru Programa za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda Horizont Europa podržano je 28 projekata, dok je u okviru granta Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH podržan 21 projekt.

U Bosni i Hercegovini je, prema izvješću Europske komisije za 2023., ostvaren napredak ali je neophodan dodatan angažman prije svega na informiranju javnosti o mogućnostima programa da bi sredstva koja BiH povlači bila još veća.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak istakla je da je dobro da je ostvaren napredak u povlačenju sredstava iz Programa Horizon Europa, ali da treba i dalje raditi na njegovoj promociji, kako bi rezultati bili još bolji.

- U Sarajevu je nedavno organiziran info dan kojem je nazočio veliki broj zainteresiranih predstavnika znanstveno-istraživačke i akademske zajednice, gospodarstva i uprave. Ministarstvo civilnih poslova BiH će, slične aktivnosti, provoditi i u narednom razdoblju.

Horizont Europa je ključni program Europske unije za financiranje istraživanja i inovacija, inovacija u gospodarstvu, s proračunom od 95,5 milijardi eura. 

Bosna i Hercegovina, sudjelovanjem u tom programu, ostvarila je punu integraciju u europski znanstveno-istraživački prostor.

- Pravo na prijavu na pozive unutar EU programa Horizon Europa ostvaruju sveučilišta, fakulteti, instituti, centri za obrazovanje i osposobljavanje, sindikati, regije, gradovi, općine, mala i srednja poduzeća, mikro poduzeća, nevladine organizacije, javne službe, start-up poduzeća, velika poduzeća, asocijacije, fondacije, vladine i upravne organizacije i pojedinci - saopćeno je iz Ministarastva civilnih poslova BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije