Predsjednica Federacije BiH svečano otvorila 10. Međunarodnu likovnu koloniju - ART Colony Borovica 2024.

Bradara: Stvarate umjetničke uspomene koje zauvijek čuvaju ljepotu ovog kraja

20.06.2024.
u 16:41

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, danas je u Kraljevoj Sutjesci otvorila 10. izdanje Međunarodne likovne kolonije - ART Colony Borovica 2024. Svečanost otvorenja upriličena je u idiličnom ambijentu samostana, gdje su se okupili brojni umjetnici, gosti i mediji.

Stjepan Šimić, urednik i voditelj kolonije, te Nikola Šimić, predstavnik udruge "Naš dom Borovica," obratili su se prisutnima, ističući značaj ovog umjetničkog događaja za ovaj kraj, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Prisutne je pozdravio i gvardijan, fra Bono Tomić.

Predsjednica Bradara izrazila je svoje divljenje i podršku projektu, naglasivši važnost očuvanja kulturne baštine i promocije umjetnosti.

"Čestitam vam na tome što umijete svoju emociju prenijeti na platno, stvarajući time trajne umjetničke uspomene koje zauvijek čuvaju ljepotu ovog kraja," naglasila je Bradara.

Dodala je kako su Kraljeva Sutjeska i Borovica, kao mjesta s bogatom poviješću i prirodnim ljepotama, idealna za ovakve umjetničke susrete.

Osnovana 2015. godine, ART Colony Borovica važan je dio kulturnog pejzaža Bosne i Hercegovine. Smještena u šumi nedaleko od srednjovjekovnog grada Bobovca, kolonija je centar suvremene umjetnosti poznat kao "Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva". Kao izvaninstitucionalno i nezavisno mjesto, privlači umjetnike iz jugoistočne Europe, vođene vizijama Ante Brkića i Stjepana Šimića.

Pod motom "Umjetnost za promjene", kolonija teži promicanju lokalne kulture, afirmaciji mladih talenata i izgradnji međunarodnih umjetničkih veza. Kritički otvorena prema umjetnosti i društvu, kolonija svake godine postaje mjesto gdje umjetnici pronalaze inspiraciju, razvijaju ideje i ostvaruju važne suradnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije