Liječnik opće prakse iz Singapura, dr. Samuel Choudhury, upozorio je da ne bi trebalo jesti krumpir ako je proklijao ili ako je pozelenio.
Međutim, Agencija za standarde hrane, agencija odgovorna za sigurnost i higijenu hrane, naglašava da su trovanja kao posljedica visokih razina glikoalkaloida vrlo rijetka i savjetuje kako sigurno postupati s krumpirom koji je zelen ili koji je proklijao.
Dr. Choudhury je podijelio priču žene koja je završila na hitnoj nakon što je pojela pire krumpir. Liječnici su njene simptome povezali s krumpirom zelene nijanse, što znači da sadrži solanin – glikoalkaloid, prenosi N1.
Prevelike količine solanina mogu uzrokovati simptome kao što su glavobolja, povraćanje i proljev, prenosi express.co.uk. Prirodni toksin također može biti prisutan u klicama koje su izložene svijetlom i vlažnom okruženju.
Dr. Choudhury savjetuje da se krumpir drži u mraku. Iako neki navode da je dovoljno samo odrezati zeleni dio krumpira, on savjetuje da je bolje uzeti novi krumpir koji nema klice i zelene nijanse.
Agencija za standarde hrane upozorava da se visoke razine glikoalkaloida mogu pronaći u zelenim, oštećenim i proklijalim dijelovima krumpira. “Visoke razine glikoalkaloida mogu poremetiti probavni sustav i uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu, povraćanja i proljeva”, navodi agencija.
No, agencija također naglašava da je “trovanje glikoalkaloidima iznimno rijetko iako se krumpir u mnogim zemljama jede u vrlo velikim količinama”. Ako krumpir ima klice, zelene ili trule dijelove, agencija savjetuje da uklonite te dijelove prije konzumacije.
Štoviše, kako bi se izbjegla proizvodnja visokih razina glikoalkaloida u krumpirima, agencija savjetuje da krumpir “čuvate na hladnom, tamnom i suhom mjestu”.