hrvatski premijer

Plenković u Los Angelesu: Gotovo da nema hrvatske obitelji bez nekog u SAD-u

plenković u LA
Vlada RH
25.09.2024.
u 21:26

Gotovo da nema hrvatske obitelji bez nekoga na tlu Sjedinjenih Država, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković u svom obraćanju gradskim vijećnicima Los Angelesa. 

„Priznali ste nas u travnju 1992. i od tada gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez, što se posebno pokazuje kroz naših 15 godina članstva u NATO-u”, rekao je Plenković u svom obraćanju u sklopu petodnevnog službenog posjeta Sjedinjenim Državama.

Premijer je izrazio „poseban ponos” što vezu između dviju država održavaju hrvatski Amerikanci kojih je najviše u Los Angelesu, u području San Pedra gdje žive više od stoljeća te su stizali u nekoliko valova migracija. „Gotovo da nema hrvatske obitelji koja nema nekoga na tlu SAD-a”, naglasio je. 

Plenković je rekao da hrvatska delegacija u Kaliforniji i SAD-u koristi priliku da predstavi zemlju poslovnoj zajednici, političkim čelnicima, ali i mladima – premijer je već govorio na University of South California, a dan kasnije će govoriti i na UCLA-u. 

Vlastima Los Angelesa zaželio je puno uspjeha u organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva 2026., te Olimpijskih igara 2028. godine. 

Plenković se u srijedu sastao s hrvatskom zajednicom u Hrvatsko-američkom klubu u San Pedru gdje je posjetio i AltaSea institut. U srijedu će posjetiti i luku Los Angeles, te Dalmatinsko-američki klub u San Pedru.

Dan kasnije sastaje se s gradonačelnicom Los Angelesa Karen Bass te s pripadnicima poslovne zajednice, a u petak putuje u New York gdje će govoriti na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, nakon čega će posjetiti i Chicago.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije