Savjet doktora

Treba li šećer zamijeniti medom?

13.09.2024.
u 13:03

Britanski liječnik Tim Spector s King's Collegea u Londonu objasnio je zašto zamjena šećera medom neće značajno utjecati na zdravlje zubi i razinu glukoze u krvi, piše Daily Mail. Prema njegovim riječima, šećer ne treba zamijeniti medom.

Liječnik je objasnio da je jedina razlika između različitih vrsta šećera, meda i javorovog sirupa - cijena. Ovi se proizvodi općenito smatraju bezopasnom alternativom bijelom šećeru, ali ne pomažu u zaštiti zuba od karijesa niti sprječavaju dijabetes. Spector naglašava da je molekula šećera identična i u običnom šećeru i u medu. Svaki od njih može uzrokovati skokove u razini glukoze u krvi.

Povećanje koncentracije glukoze u krvi normalno je nakon jela, ali drastične fluktuacije razine povećavaju rizik od dijabetesa te bolesti srca i krvožilnog sustava.

Liječnik je dodao da kvalitetan med pomaže kod kašlja, ali umjerena upotreba šećera nije "štetna". Muškarci ne bi trebali konzumirati više od 36 grama dodanog šećera dnevno, a žene ne bi trebale konzumirati više od 25 grama dodanog šećera dnevno.

Najpoznatiji prirodni šećeri su saharoza, glukoza, fruktoza, laktoza i maltoza. Najsigurniji prirodni zaslađivač je stevija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije