OKRUGLI STOL na temu Liberalizacija tržišta osiguranja od autoodgovornosti

BiH treba prihvatiti praksu zemalja u okruženju koje su već ostvarile liberalizirana tržišta osiguranja AO

28.06.2024.
u 10:30

U okviru XXI. Međunarodnog savjetovanja „Aktualnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse“ koji se u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održava 27. i 28. lipnja 2024. godine u Neumu, realiziran je okrugli stol na temu Liberalizacija tržišta osiguranja od autoodgovornosti.

Okrugli sto je realiziran u suradnji Pravnog fakulteta, Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja društava za osiguranje u FBiH.

Voditeljica okruglog stola je bila prof. dr. sc. Nikolina Maleta, a na istom su sudjelovali pored direktora Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Luburić Ivana, prof. dr. sc. Nataša Petrović Tomić i dr. sc. Marina Miočić Hamidović.

Sudionici su diskutirali o problematici liberalizacije tržišta osiguranja od autoodgovornosti, između ostalog, kroz osvrt na trenutni regulatorni okvir, stupanj pripremljenosti sektora osiguranja FBiH/BiH i iskustva drugih zemalja. Nakon diskusije zaključeno je da je fazni pristup ispravan put, da treba kontinuirano raditi na jačanju društava za osiguranje i njihovoj pripremi za ulazak u „slobodno“ određivanje cijena osiguranja od autoodgovornosti, te da je u svrhu očuvanja stabilnosti sektora u interesu svih sudionika odgoda liberalizacije do ulaska BiH u članstvo EU.

Zaključci: 

BiH treba prihvatiti praksu zemalja u okruženju koje su već ostvarile liberalizirana tržišta osiguranja AO te slijedeći iskustva uređenih tržišta izbjeći potencijalno negativne scenarije za svoje tržište; 

• Postupna i fazna liberalizacija tržišta osiguranja AO ispravan je put kojega treba nastaviti slijediti i tržište BiH; 

• Do postizanja potpune liberalizacije tržišta osiguranja AO, regulatorne mjere mogu usmjeriti razvoj tržišta osiguranja na potpunu implementaciju risk based načela sto bi u konačnici stvorilo preduvjete za dodatnu stabilnost te olakšalo i sam prelazak na potpuno liberalizirano tržište; 

• Odgoda liberalizacije (zakonska ili regulatorna) do ulaska BiH u članstvo EU u interesu je svih sudionika tržišta osiguranja i očuvanja njegove stabilnosti;

• Prikladan normativni okvir, usklađivanje propisa unutar BiH te domaćih propisa s acquis commmunaitaire na putu pridruživanja jedinstvenom europskom tržištu osiguranja, preduvjet su daljnjeg razvoja ove djelatnosti; 

• Kontinuirana edukacija svih aktivnih sudionika tržišta osiguranja, podizanje svijesti o značaju i korisnosti usluga osiguranja, razumijevanje potreba potrošača, razvoj financijske pismenosti, sinergija realnog sektora i akademske zajednice u navedenim aktivnostima nužni su za postizanje više razine kulture osiguranja u BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?